MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
A világ legnagyobb lítiumlelőhelyét fedezték fel

A világ legnagyobb lítiumlelőhelyét fedezték fel

hvg.hu

Nagyjából 20-40 millió tonna lítium található egy olyan mélyedésben.

Az akkumulátorok fő alapanyagának számító lítiumnak jelenleg magas a világpiaci ára, mert nagy rá a kereslet, és kevés van belőle. Amerika viszont fordíthat a trenden.

A világ legnagyobb lítiumlelőhelyét találták meg az Egyesült Államokban egy szupervulkán alatt, Nevada és Oregon államok határában. A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói szerint nagyjából 20-40 millió tonna lítium található egy olyan mélyedésben, ami az ősi vulkán kitörése, majd összeomlása következtében alakult ki.

A szóban forgó terület 45 kilométer hosszú és 35 kilométer széles.

Ha a kutatók becslése helytálló, akkor a területen több lítium van, mint a bolíviai lelőhelyen, ami mindezidáig a világ legnagyobb ilyen telepét jelentette a maga 23 millió tonnájával. Anouk Borst, az egyetem tudósa szerint a felfedezés lenyomhatja a lítium világpiaci árát, valamint nagyobb lehet a nyugati országok ellátásának biztonsága.

A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a lelőhely egy jelentős kitörés után keletkezett, nagyjából 16,4 millió évvel ezelőtt. Az esemény során az ásványok a mélyből a felszín közelébe kerültek. Miután a vulkán összeomlott a törések mentén olyan repedések képződtek, amelyeken keresztül a lítium fel tudott szivárogni a felszínre.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a lítium nem egyenletesen oszlik el a területen, inkább a déli részen, valamint északon, Montana közelében van több.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy hogyan lehet hatékonyan kibányászni a lítiumot a területről. Olcsónak biztosan nem lesz olcsó a folyamat, arról nem is beszélve, hogy igen sok víz kell hozzá, ami összességében komoly természetkárosítást jelent – hiszen a vizet valahonnan el kell venni. Ugyanakkor a becslések szerint 2030-ra a lítiumakkumulátorok iránti globális kereslet a jelenlegi ötszörösére nőhet.