MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Pulpí-geóda: Spanyolország egyedülálló földalatti kincse

Pulpí-geóda: Spanyolország egyedülálló földalatti kincse

10perc.hu

Almería tartományban, Pulpiban található egy elhagyatott ezüstbánya, ahol igazi kincs lapul.

A tudósokat is megdöbbentette, a természetes kristályjelenség, amit felfedeztek: a világ legnagyobb geódáját.

“A geoda egy kőzet belsejében lévő üreg, amelyet kristályok borítanak” - mesélte Mila Carretero, a Pulpí Geode geológusa és koordinátora.

A Pulpí Geóda nyolc méter széles, két méter magas és két méter mély. "Ami a geódát illeti, definíció szerint ez a valaha volt legnagyobb felfedezés" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Pulpit nem szabad összetéveszteni egy másik kristálycsodával, a mexikói Naica-bányával.

Bár a tudósok még mindig kutatják, úgy vélik, hogy az egész terület valaha víz alatt volt - írja a BBC travel.

Egy bizonyos ponton a vulkáni tevékenység széttörte az üledékes kőzeteket, és forró folyadékokkal töltötte meg. Amikor a folyadékok lehűltek, elkezdtek képződni a kristályok.

A geológusok megállapították, hogy a Pulpíban található anhidrit (a kőzeteket alkotó ásvány) a dinoszauruszok idejéből származik, körülbelül 250 millió évvel ezelőtt, de maguknak a gipszkristályoknak a korát illetően bizonytalanok, mert nagyon kevés szennyeződést tartalmaznak. Becslésük szerint a kristályok kevesebb, mint 2 millió évvel ezelőtt kezdtek növekedni.

"Nem tudtam szavakba önteni, amit éreztem, amikor megláttam" - mondta Carretero. "Leírhatatlan, mert érzékelteti, milyen kicsik vagyunk. Nézze meg, mit adott nekünk a természet."