MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A világ legnagyobb harcsáját fogták ki a Pó-folyóból

A világ legnagyobb harcsáját fogták ki a Pó-folyóból

pecaverzum.hu / fotók: facebook.com/MADCATfishing

Tömegét 200 kilóra saccolják, de a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább 150 kiló.

285 centiméteres harcsát fogott a Pó-folyóból pár napja a Madcat csapata profi horgásza, az olasz Alessandro Biancardi – számoltak be a Madcat hivatalos Facebook-oldalán.

Azt írják, hogy a harcsa új világrekordnak számít, 4 centiméterrel múlta felül az előző csúcstartót, amely másfél hónapja került horogra.

„Nagyon büszkék vagyunk rád, Alessandro! Köszönjük! Történelmet írtál a harcsahorgászat világában!” – fogalmaztak a posztban, hozzátéve, hogy az olasz horgásznak 23 év kemény munkára volt szüksége ahhoz, hogy most a kezében tarthasson egy ilyen gigantikus bajszost.

Alessandro Biancardi szerint minden egy átlagos horgásznapnak indult, a Pó-folyóra ment harcsázni. Egyedül pergetett csónakból árvíz után, a folyó már húzódott vissza.

„Csöndben közeledtem az első helyhez, néhány dobás után erőteljes kapásra lettem figyelmes. A hal pár másodpercig mozdulatlanul állt, majd hatalmas küzdelembe kezdett az erős áramlatok és az akadók között. Próbáltam nyugodtan fárasztani, de hamar kiderült, hogy őserő lakozott benne. Végtelennek tűnő 40 perc után mutatta meg magát először. Akkor rájöttem, hogy egy szörnyeteget akasztottam. Az adrenalin az egekbe szökött, és a halvesztéstől való félelem miatt pánikba esetem. Egyedül voltam a legnagyobb harcsával, amit az elmúlt 23 évben láttam” – írta élménybeszámolójában Alessandro Biancardi.

Párszor megpróbált belenyúlni a harcsa szájába, és a csónakba húzni, de még mindig túl jó erőben volt, így inkább úgy döntött, hogy sekély víz felé veszi az irányt, és ott kiszállva a csónakból húzza partra a halat.

„Lekötöttem a harcsát, hogy felépüljön a hosszú küzdelemből, majd hirtelen rádöbbentem, hogy a csónakot nem horgonyoztam le, és elvitte az áramlat. Kénytelen voltam úszni, hogy a cuccaimat visszaszerezzem” – mesélte az olasz horgász, aki egyből szólt egy barátjának, aki hozott eszközöket a mérlegeléshez.

„Nagyon kíváncsi voltam a tömegére, de féltem, hogy túlságosan megterhelem ezt a ritka példányt, ezért úgy döntöttem, hogy biztonságosan elengedem, remélve, hogy egy másik horgász számára is ugyanolyan örömet okoz majd, mint nekem” – árulta el Alessandro Biancardi, hogy miért csak a hosszát mérték le.


Horgászberkekben persze most mindenki a tömegét tippelgeti, a legmerészebbek 200 kilót saccoltak, de a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább 150 kiló.

Habár a halat világrekordnak kiáltották ki, a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (IGFA) világranglistáján jelenleg egy magyar horgász található az első helyen. Zsédely Attila 2010. március 11-én a Pó-folyóból „varázsolt” ki egy 134,97 kilogrammos, 245 centiméteres harcsát.

Másfél hónapja 281 centis harcsát fogtak a Pó-folyóból, Alessandro Biancardi fogása most azt haladta meg 4 centivel.

Hivatalos világrekord ide, hivatalos világrekord oda, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a most előkerült 285 centis harcsa az eddig ismertté vált fogások közül a világ legnagyobbjának számít.

A Madcat azt is bejelentette, hogy tíz tanú jelenlétében történt a mérlegelés, és az adatokat elküldték az IGFA-nak hitelesítésre, így ha elfogadják, ez lesz a hivatalos új világrekord.