Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A világ legnagyobb 3D-nyomtatott lakónegyedét tervezik

A világ legnagyobb 3D-nyomtatott lakónegyedét tervezik

startlap.hu

Egy teljes, 3D-nyomtatott házakból álló negyedet terveznek a texasi Austinban.

A 3D-nyomtatás területén járatosak talán ismerik az Icon építési technológiákkal foglalkozó vállalatot, amely olyan lenyűgöző projekteket valósított meg, mint például felhúzott egy egész falut Mexikóban, amelyet egyetlen nyomtatóval építettek. Ez a múlt hónapban történt. Most az Icon visszatért, és a legújabb együttműködése értelmében a Lennar Group otthonépítő céggel egy teljes, 3D-nyomtatott házakból álló negyedet terveznek a texasi Austinban.

Emellett a Bjarke Ingels Group (BIG) építészirodával közösen terveznek majd mintegy 100 felépítendő házat. A cégek állítása szerint ez lesz az eddigi legnagyobb, nyomtatott otthonokból álló negyed.

„Az Icon a globális lakhatási válságra adott válaszként jött létre, és azért, hogy technológiánkat a világ szolgálatába állítsuk” – nyilatkozta a cég társalapítója és vezérigazgatója, Jason Ballard egy sajtóközleményében.

 Az Icon szerint az Egyesült Államokból mintegy ötmillió új otthon hiányzik. Ezt a problémát lehetne csökkenteni azzal a sebességgel és technológiával, amellyel a vállalat ezeket a házakat gyártja és építi – ismételte meg Ballard. Az új városrész házaiban ugyanazt a jellegzetes építőanyagot használják majd, mint számos korábbi projektjükben, ami a „Lavacrete” – olyasmi, mint a beton, csak jobb minőségben.

Az Icon Vulcan rendszere visszatér, a robotizált rendszer büszkélkedhet azzal, hogy tud akár 300 négyzetméternyi szerkezeteket is nyomtatni másodpercenként 10 hüvelykes (kb. 25 cm/s) sebességgel. Ráadásul képes lesz könnyebben létrehozni az ívelt falakat is, lehetővé téve ezzel a „formák szabadságát”.

A lavacrete a házakat, amelyek megfelelnek a Nemzetközi Építési Szabályzatnak (IBC), erősebbé is teszi, mint a hagyományos beton falazat, állítja az Icon. Biztonságosabbak, ellenállóbbak lesznek, és képesek lesznek kiállni a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás próbáit. Az építési folyamat során kevesebb hulladék is keletkezik – ez mindenhol nyereség. Az építkezés 2022-ben kezdődik. Tekintve, hogy a Vulcan milyen sebességgel képes működni, eléggé biztosra vehető, hogy még abban az évben végeznek is vele.