MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A világ egyik legfurcsább foglalkozása

A világ egyik legfurcsább foglalkozása

senior.hu

Az 59 éves George Aldrich foglalkozására talán még nincs is igazán szó.

A NASA foglalkoztatja, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A munkája abból áll, hogy tárgyakat szagolgat, ami alapján megválasztják, hogy mi mehet fel a világűrbe az űrhajósokkal és mi nem. Eredetileg tűzoltó volt, de már 40 éve él a kifinomult szaglásából.

Mégis mi szükség van erre?

Az űrhajósok nem szeretik a büdöset, ahogy igazából mások sem. Viszont az űrállomáson nincs meg a lehetőség, hogy mondjuk kinyissák az ablakot és kiszellőztessék a kellemetlen szagokat. Mivel egy relatív kicsi és hermetikusan zárt helyről van szó, így nem mindegy, milyen illatok lengik be ott a teret. Az űrhajósoknak még speciális étrendet is kialakítottak, hogy ne kelljen annyit szellenteniük. Mondjuk ezt nem csak a kellemetlen szagok miatt, hanem a légterükbe kerülő hidrogén és metán gyúlékonyságának minimalizálása miatt is.

Szóval a szagspecialista az először lezárt konténerben három napra 49 fokra felhevített, majd utána a konténerből kiszivattyúzott levegőn érlelt tárgyakat szagolja meg és dönti el, hogy mehetnek-e az űrbe vagy sem. Mivel George lassan nyugdíjba vonul, egy ideje próbálnak kifejleszteni egy őt helyettesítő gépet, egyelőre nem túl nagy sikerrel.

A férfi egyébként szabadidejében az Amerika Legbüdösebb Tornacipője elnevezésű versenyben is állandó zsűritag.