MENÜ
2024. május 11.
Ferenc
A vécézés helyes használata a természetben

A vécézés helyes használata a természetben

hvg.hu

Új-Zélandon 200 dolláros bírságot von maga után, ha valaki nyilvános helyen nagyvécézik.

Új-Zélandon érvényben van egy olyan törvény, amely kimondja, hogy az ember nyilvános helyen is végezheti a nagydolgát, amennyiben meggyőződött róla, hogy senki sem látja. Egy vadkemping-szervezet azonban a szabály szigorítását indítványozta, miután a kempingezőket már régóta azzal vádolják, hogy túl sok emberi ürülékkel szennyezik a természetet.

Új-Zélandon 200 dolláros bírságot von maga után, ha valaki nyilvános helyen nagyvécézik, de ha az illető hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy a legjobb tudása szerint nem figyelte senki, akkor mentesülhet a büntetés alól.

A vadkempingezőket már évek óta heves támadások érik, amiért az ürülékükkel és a széthagyott WC-papírral összeszemetelik a népszerű turistacélpontokat. 2020-ban a turizmusért felelős miniszter, Stuart Nash is kikelt a kempingezők ellen, akik szerinte a komfort nélküli járművükkel „félrehúzódnak az út szélére és… beleszarnak a vizeinkbe” – írja a Guardian.

A The Responsible Campers Association Inc. nevű vadkempingezőket támogató szervezet szóvivője, Bob Osborne szerint azonban nem őket kéne hibáztatni az ország nyilvánoskaka-problémája miatt. „Nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy bármilyen kapcsolat lenne egy bizonyos csoport és a nemkívánatos gyakorlat között, amely nap mint nap hatással van az utazókra egész Új-Zélandon.”

A szervezet szerint a „nemkívánatos következményeket” kéne mérsékelni, ezért azt javasolja, hogy a kempingezőknek a vízi útvonalaktól legalább 50 méterre szabadjon csak a dolgukat végezni, a székletet pedig minimum 15 centiméterre temessék be. Ez természetesen csak rövid távú megoldást jelentene, hosszú távon ugyanis több nyilvános WC kihelyezése orvosolhatná a problémát.

A vadkempingezők száma 2019-ben érte el a csúcsát Új-Zélandon, mielőtt a Covid-járvány miatt lezárták az ország határait. A hivatalos adatok szerint 245 ezer vadkempingező volt abban az évben, akik közül 91 ezer volt új-zélandi lakos. 2021-ben a turisztikai miniszter bejelentette, hogy szigorítani fognak a kempingezésre vonatkozó szabályokon: magasabb bírságot kapnak majd a helytelenül viselkedők és keményebb korlátozásokat vezetnek be a lakókocsik parkolására vonatkozóan is. Az új szabályokat még az idén bevezethetik, épp időben a különösen forgalmasnak ígérkező nyári szezon előtt, amikor az ország határai már teljesen nyitva lesznek a turisták előtt.