Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A színház, amit egyetlen éjjel alatt lopott el Shakespeare társulata

A színház, amit egyetlen éjjel alatt lopott el Shakespeare társulata

termeszeti.hu

Mire kivilágosodott, a színház eltűnt.

A tolvajok a Lordkamarás Emberei névre hallgató színtársulat tagjai voltak, ahova a nagy drámaíró, Shakespeare is tartozott. A korábbi években ez a társulat játszott a színházban. Shakespeare számtalan darabját vitték színre, de az író maga is színészkedett köztük.

A Lordkamarás Emberei 1594-ben alakult, rövid idő alatt London vezető társulata lett. 1596-ban azért a telekért robbant ki ingatlanvita, amelyiken a színház épülete állt. A makacs tulaj, Giles Allen nem volt hajlandó megújítani a szerződést, a pereskedés két évig húzódott, a társulat közben egy átmeneti helyiségbe szorult.

Végül 1598-ban a színészek egy új telket béreltek és miközben Allen vidéken karácsonyozott a családjával, ellopták a színházat, hogy a parcellán újra felépíthessék azt. Egy Peter Street nevű tehetséges asztalos a faanyagokból később elképesztő színházat varázsolt.

A romantikus változat szerint a színházat egyetlen éjszaka alatt csempészték ki, de a történészek szerint ez lehetetlen.
Nincs arra bizonyíték, hogy azon az éjjelen a nagy drámaíró maga is jelen volt, de biztosan figyelemmel kísérte az akciót. A faanyagot egy Bridewell melletti raktárban tárolták a következő tavaszig, amikor áthajóztatták a Temzén és felhasználták a sokkal nagyobb Globe felépítéséhez.

A Globe 1599-től 14 éven át működött. 1613-ban a VIII. Henrik előadása közben egy színpadi ágyú meggyújtotta a nádtetőt és a színház porig égett. Noha gyorsan újjáépítették, Shakespeare már nem írt oda darabot és 1642-ben a puritánok be is záratták a teátrumot.

Napjainkban a modern Globe (“Shakespeare’s Globe”) a Temze partján, alig néhány száz méterre áll az egykori Globe-tól. Az 1997-ben épült színházban megtartották az eredeti terveket, de a kapacitása csupán fele az előzőnek. A tervezés során ügyeltek a hitelességre, a szerkezet fából készült, acél alátámasztás nélkül, és nádteteje az egyetlen nádtető Londonban. Az ülések egyszerű padok, nem használnak reflektorokat, mikrofont, audioberendezéseket sem minden zenét élőben adnak elő, legtöbbször 16. századi hangszereken.

Forrás: www.amusingplanet.com