Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
A Számvevőszék bírálja a párthoz kötődő alapítványok legmagasabb fizetéseit

A Számvevőszék bírálja a párthoz kötődő alapítványok legmagasabb fizetéseit

spiegel.de

Buja adományok, sofőrök és baljós "ellátási felárak": a politikai alapítványok vezetői stábja évente milliókba kerül.

A Szövetségi Számvevőszék keményen bírálja a párthoz kötődő politikai alapítványok vezetőinek fizetését Németországban. A SPIEGEL információi szerint ez derül ki a hatóság új tesztjelentéséből. A vizsgáztatók kifogásolják, hogy az alapítványi vezetők túl sok fizetést kapnak. Ugyanakkor azzal vádolják a szövetségi belügyminisztériumot , amely a pártközeli alapítványok támogatásáért felelős, hogy nem ellenőrzi kellőképpen a pénzek felhasználását.

A Szövetségi Számvevőszék (BRH) bírálata minden olyan politikai alapítványt érint, amely a 2015 és 2019 közötti ellenőrzési időszakban úgynevezett globális támogatást kapott a szövetségi belügyminisztériumtól.

Költségvetési törvény megsértése

A számvevők ellenőrzéseik során számos költségvetési törvénysértést tapasztaltak. A szövetségi költségvetésből finanszírozott politikai alapítványokra úgynevezett jobbítási tilalom vonatkozik. Eszerint „az intézményi finanszírozású intézmények nem járhatnak jobban alkalmazottaikkal”, mint a hasonló szövetségi alkalmazottak. De pontosan ezt a tilalmat nyilvánvalóan szisztematikusan és országosan figyelmen kívül hagyják. A BRH jelentése szerint az alapítványi főnökök - gyakran a társult pártok érdemes funkcionáriusai - sokkal több pénzt kapnak, mint amennyire valójában jogosultak.

"Az alapítványok igazgatósági tagjaiknak, ügyvezetőinek vagy főtitkáraiknak nem tarifális javadalmazást fizettek a B9 fizetési csoport szintjéig" - írja a Szövetségi Számvevőszék. "Ez jelenleg több mint 12 000 euró havonta."

"A legmagasabb tisztviselők fizetési szintje"

A viszonylag kis létszámú alapítványok vezetői így „olyan fizetési szintet értek el, mint a legmagasabb rangú tisztviselők”, mint például a „Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal vagy a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal elnökei”. Ugyanakkor a Szövetségi Számvevőszék felduzzadt irányítási struktúrákra bukkant, amelyek legfeljebb "három vezetői pozíciót" tartalmaztak, vagy adóból finanszírozott sofőröket, akik "a kollektív szerződéssel ellentétben átalánydíjazásban részesültek vezető sofőrként".

A jobbítás tilalmának megdöntése érdekében láthatóan mélyen belenyúltak trükkjeik zsákjába. A BRH azt írja, hogy a felső fizetéseket fiktív »ellátási felár« segítségével javították. "Ily módon az engedélyező hatóság megteremtette annak lehetőségét, hogy az illetménytáblázatban az alapbéren felül akár 30 százalékos nem tarifális pótlékot is kifizessenek a vezető állománynak."