MENÜ
2024. július 16.
Valter
A Pekingből származó Bordeaux-i borok

A Pekingből származó Bordeaux-i borok

vince.hu

800 hamisított palackra a legnevesebb pincészetek címkéi kerültek, az okozott kár több tízmillió forint.

Egy pekingi razzia során a rendőrség több száz palack hamisított bort, valamint üres palackokat, alumíniumkupakokat és palackozógépeket foglalt le. Az eredetiségvizsgálat után gyorsan kiderült: csalásról van szó. Az ügy – amelyről a Decanter magazin online változata számolt be – nemrég fejeződött be. A kínai csalót, Qi Moudaót öt év börtönbüntetésre ítéltek, miután 786 palack esetében bebizonyosodott, hogy hamisított bor van benne. A férfi emellett 250 ezer jüanos, azaz 12,5 millió forintos bírságot is kapott. A hamisított palackok közül harminchármat Petrus vagy Château Lafite Rothschild címkével láttak el. További huszonkilenc palackon a Carruades de Lafite 2017 felirat szerepelt. (Ezek mind a legmagasabbra taksált Bordeaux-i pincészetek és vörösborok közé tartoznak.)

A hatóságok eredetiségvizsgálatot végeztek, amely során azonnal kiderült, hogy hamis borokról van szó. A nyomozók megállapították, hogy Qi két másik csalóval, Zhou Moubinnal és Qi Mouxival működött együtt 2020 márciusa és 2021 novembere között. A három férfi a valódi borokhoz képest valamivel alacsonyabb áron próbálta eladni a hamisítványokat, de még így is jelentős profitra tettek volna szert.


A pekingi Tongzhou kerületi népbíróság úgy ítélte meg, hogy Qi tettei a védjegybitorlás súlyos esetének minősülnek, ezért a férfit öt év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték. Qi nem fellebbezett a döntés ellen.

A kínai bűnüldöző szervek Qi és társai letartóztatása óta magasabb szintre emelték a hamisított borok elleni küzdelmet. 2023 januárjában, Fujian tartományban egy razzia során például 40 ezer palack hamis bort foglaltak le, ezek értéke meghaladta az 50 milliárd forintot.