MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A papságból kilépett, másutt szolgálja az embereket Hodász András

A papságból kilépett, másutt szolgálja az embereket Hodász András

24.hu / Papp Atilla

Mivel foglalkozik azóta, hogy elhagyta a papi hivatást?

A Szemlélek közössége úgy döntött, hogy a pápalátogatás előtti plakátkampányt indít. Az óriásplakátokon szereplő idézetekkel az a céljuk, hogy Ferenc pápa szavait felhangosítva segítsenek jobban odafigyelni arra, hogy mit képvisel az a személy, aki ünnepi szentmisét celebrál majd a Kossuth téren április 30-án. „Azzal a gyengédséggel kellene a püspököknek a melegek felé fordulni, ahogyan Isten bánik a népével” – olvasható például az egyik óriásplakáton.

Nem figyelünk arra amit mond, pedig Ferenc pápa nagyon progresszív, jó értelemben vett progresszív és prófétai üzenetekkel alakítja a jövő egyházának a képét – nyilatkozta az ATV stúdiójában Hodász András, aki azután jelentette be távozását a papi pályáról, hogy a Szemlélekben megírta: kamaszkorában őt is molesztálta egy katolikus pap. Hodászt ekkor már – saját kérésére – szűk fél éve felmentette a papi szolgálat alól Erdő Péter bíboros.

A Papifrankó YouTube-csatorna néhai videósa, a Szemlélek magazin jelenlegi szerzője szerint „mi magyarok hajlamosak vagyunk arra, hogy túlgondoljuk a saját jelentőségünket”, ezért érezzük nagyon különleges dolognak azt, hogy immár másodjára látogat hozzánk a Szentatya. Tényszerűen nem igaz az a sokat hangoztatott vélemény, hogy csak hozzánk látogatott el kétszer a pápa, aki másfél éve az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával járt legutóbb hazánkban.

Hodász nem gondolja, hogy a katolikus egyházfő érkezésének olyan különleges oka lenne, abban pedig biztos, hogy nem azért érkezik, hogy „megerősítse a kormány oldal politikai üzeneteit”, vagy, hogy „megváltója legyen az ellenzéknek”.

Hodász arról is beszélt, hogy mivel foglalkozik azóta, hogy elhagyta a papi hivatást.

Több helyen is dolgozom, egyrészt a Szemlélek alkotóközösségéhez tartozom. Ott háttérmunkákat is csinálok, és cikkeket is írok. Dolgozok egy kávézóban. Megmondom őszintén, régóta volt már álmom, hogy ott lehessek egy kávézóban a pult mögött, csinálhassam a cappuccinókat és miegymást, most ez megvalósulni látszik – mondta Hodász, hozzátéve, hogy még „betanulásban van”, és a „latte artban még nem nagyon van ott”.

Még a szívecske az néha amőba, de tanulom és nagyon szeretem – árulta el Hodász.