MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A nézők majd belehelik

A nézők majd belehelik

hvg.hu

Szakmai ajánlás a művelődési házaknak: Majd a nézők belehelik!

Szakmai ajánlást fogalmazott meg a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a művelődési házaknak, kultúrházaknak és kulturális központoknak, ahogy fogalmaznak „az energiaválság hatásainak mérséklésére” – vette észre a 444.

Az NMI figyelmeztette a közintézményeket: saját hatáskörben nem dönthetnek bezárásról, és törekedniük kell minél több esemény megtartására élőben, egyúttal pedig a munkahelyek megőrzésére is. A spórolás érdekében viszont megfontolandó, hogy a munkatársak az előkészítő feladatokat otthon végezzék, a művházakat pedig csak időszakosan, esetleg bizonyos, nem vagy kevéssé használt részeit elzárva nyissák meg. A baj viszont ennél is nagyobb lehet, ugyanis felvetődik hogy más, biztosan fűtött intézmények, például iskolák és polgármesteri hivatalok termeit használják a hétvégi időszakban, illetve ösztönzik a művházakat a Facebook, Instagram és YouTube használatára és „alternatív közösségi tevékenységek” biztosítására. Utóbbira a példák:

kirakatkiállítás, korcsolyázás, szabadtéri koncert, téli sétaútvonal.

A művelődési központok figyelmét felhívják a fenntarthatósági beruházások fontosságára is, de a legizgalmasabb, hogy hosszan sorolják az apró takarékossági praktikákat, egyfajta ötletbörzeként:

Kiemelik például a „nézők által termelt hőt”: mint írják, ha jól választjuk ki a termet, és a szervezéssel teltházat csinálunk – eleinte hűvös lesz, de azután a közönség „beleheli a teret.”
Megemlítik, hogy irodai munkánál a képernyőkhöz igazából nem is annyira fontos, hogy égjen a mennyezeti lámpa.
A háttérszemélyzetek energiakommandóként azonnal jegyzőkönyvezzék a túlfogyasztásokat.
„Hősugárzók, teraszfűtők csak rendkívüli esetben, írásbeli vezetői hozzájárulással legyenek engedélyezhetők.”
A garázsként vagy raktárnak használt épületekben elég a 8-10 Celsius-fok.
A műsorszervezéshez célszerű kialakítani lemondási lehetőségeket, illetve a szerződésben „legyünk határozottak a változó útiköltségek vonatkozásában, ha nem muszáj, ne tegyünk a szerződésekbe mozgóárat.”
A közlemény végén az NMI „sikeres működést, hatékony és kreatív szolgáltatásokat” kívánt a művházaknak.