MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A Naprendszer jövője láthatóvá vált

A Naprendszer jövője láthatóvá vált

hvg.hu

Találtak egy bolygót a tudósok, ami megmutatja, mi lesz a Naprendszer sorsa.

A kutatóknak egy újonnan felfedezett exobolygó mutatta meg, mi történik a Naprendszerrel nagyjából 5 milliárd év múlva.

Újabb exobolygót – a Naprendszeren kívüli bolygót – fedeztek fel a tudósok, ami egy olyan halott csillag körül kering, mint amilyenné egyszer a mi Napunk is válni fog – számolt be róla a The New York Times. A Nature-ben közzétett publikáció szerint a fehér törpe, valamint a körülötte keringő bolygó nagyjából 6500 fényévnyire van tőlünk, és jól kiolvasható belőle az, mi történik majd a Naprendszerrel körülbelül 5 milliárd év múlva.

Amikor egy olyan csillag, mint a Nap elégeti a magban lévő hidrogénkészletét, vörös óriássá válik. Az égitest ekkor kitágul, és elnyeli, elégeti a hozzá legközelebb keringő bolygókat, mint a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars. Amikor a csillag magjából a hélium is elfogyott, az égitest fehér törpévé alakulhat.

Egy nagyjából Föld méretű égitestet jelent, amelynek tömege az eredeti csillag nagyjából felét teszi ki. Bár a belső bolygók eddigre már rég eltűntek, a tudósok eddig nem tudták megmondai, hogy mi történik az olyan külső bolygókkal, mint például a Jupiter vagy az Uránusz.

A Keck II teleszkóp segítségével azonban sikerült egy, a Jupiternél 1,4-szer nagyobb bolygóra bukkanni, ami egy akkora fehér törpe körül kering, mint a Napunk nagyjából 60 százaléka. Az új exobolygó ráadásul nagyjából olyan pályán kering, mint a jupteri a Nap körül, így a hasonlóság duplán is igaz.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a külső bolygókat különösen nem befolyásolja, hogy egy olyan csillag, mint a Nap vörös óriássá válik. Vagyis bár a Föld ekkor egész biztosan megsemmisül, a Jupiter vagy épp a Szaturnusz holdján az ember életben tudna maradni. Más kérdés, hogy egy vörös óriás már nem ugyanúgy melegíti fel a körülötte lévő bolygókat, mint a Nap a Földet.