MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A Nap működési elvét követi majd az új fúziós erőmű

A Nap működési elvét követi majd az új fúziós erőmű

hvg.hu

A fúziós erőmű fejlesztésével foglalkozó EuroFusion nevű konzorcium a napokban jelentette be.

Az EuroFusion konzorcium bejelentette: elkezdik a DEMOnstration nevű erőmű tervezését, hogy beindulhasson a kereskedelmi célú fúziós energia termelése.

Jelenleg is épül a világ első fúziós erőműve, az ITER, amelynek létrejöttében 35 ország, köztük Magyarország vesz részt. A projekt célja a hidrogénfúzió révén történő kontrollált energiatermelés, amihez egyre közelebb kerülünk: 2021 szeptemberében például azt a 66 tonnás mágnest is elkezdték beszerelni, ami az egész rendszer lelkét adja majd. A szakemberek azonban nem csak az ITER-re koncentrálnak.

A fúziós erőmű fejlesztésével foglalkozó EuroFusion nevű konzorcium a napokban jelentette be, hogy elindítja a DEMOnstration nevű erőmű ötéves tervezési fázisát. A szakemberek azt remélik, hogy ezzel végre elérhetővé válik a sokat emlegetett magfúziós energia, és korlátlan energia áll majd a rendelkezésünkre.

A magfúzió a Napban és más csillagokban végbemenő reakció. Ez akkor megy végbe, ha két atom összeütközik, így hozva létre egy nehezebb atommagot, miközben hatalmas mennyiségű energia keletkezik. Eddig a kutatók jórészt körkörös magfúziós reaktorokkal, úgynevezett tokmakokkal kísérleteztek, amelyek erős mágneseket használnak a reakcióhoz szükséges plazma irányítására.

Az EuroFusion DEMO nevű erőműve a tervek szerint egy 300-500 MW-os tokmak lesz, ami a konzorcium szerint a következő lépcsőfokot jelentheti az ITER kísérlet után. A szervezet tervei szerint 2054-re lehet elérni a fúziós energia kereskedelmi célú előállítását.

A DEMO további újdonsága, hogy a kutatók az erőmű üzemanyagát, a tríciumot a helyszínen állítanák elő, így az folyamatosan rendelkezésre állna.