MENÜ
2023. június 8.
Medárd
A Michigen-tó mélyén a 170 éves whiskyrakomány

A Michigen-tó mélyén a 170 éves whiskyrakomány

magyarmezogazdasag.hu / Sárközi Judit

Közel 300 hordó 170 éves whisky várja, hogy a felszínre kerülhessen.

Több, mint 280 hordó 170 éves whiskyt rejt a The Westmoreland nevű hajóroncs, amely 1854-ben süllyedt el a Michigan-tónál. Becslések szerint a rakomány értéke meghaladhatja a 800 millió dollárt.
Ez a történet már több mint egy évtizede foglalkoztatja a whisky szerelmeseit és a hajótörésekben elsüllyedt kincsekről szóló legendák rajongóit. Csakhogy ebben az esetben a legenda igaz. Ross Richardson hivatásos búvár 2010-ben fedezte fel a The Westmoreland hajóroncsát a Michigan-tóban.

A hajó 1854 decemberében süllyedt el, és azóta pihen a víztározó fenekén, az emberek és a történelem által elfeledve.

Richardson felfedezése azonban ismét reflektorfénybe helyezte, mivel a hajó fedélzetén mintegy 280 hordónyi, a 19. század közepéről származó whisky rakományt találtak. A szeszesital állapota egyelőre ismeretlen, de a búvár szerint a The Westmoreland roncsa az egyik legjobban megőrzött a maga nemében a világon, köszönhetően a Michigan-tó hideg és nyugodt körülményeinek. Ez pedig jogos reményeket ébreszt arra, hogy maga a whisky is viszonylag épségben állta ki az idő próbáját.
Szakértők szerint a legjobb esetben is a roncsban talált 280 hordó whisky mintegy 56 000 palackra tehető, ami akár 871 millió dollárt is érhet!
Az ár megállapításában az 1941-ben elsüllyedt SS Politician szállítóhajó roncsában talált whiskey-palackokat vették alapul. Az onnét kihalászott egyik palackot 2021-ben több mint 15 000 dollárért adták el egy árverésen.

A The Westmorelandből származó whisky azonban potenciálisan több lehet, mint egy gyűjtői kincs. Az egyik helyi szeszfőzde, a Traverse City Whiskey Co. komolyan érdeklődik a roncsban található whiskey iránt.

- Az 1854-es kukorica genetikai kódja jelentősen különbözött a jelenlegitől, ami nagyon nagy hatással lehet magára a szeszes italra – érvelnek a szeszfőzde tulajdonosai.
A hordók megszerzése viszont már több, mint egy évtizede várat magára, de azóta is élénk érdeklődés övezi az értékes rakományt. Ahhoz ugyanis, hogy a Michigan-tó fenekéről bármilyen történelmi tárgyat kiemeljenek, számos engedélyre van szükség. Ezek megszerzése és az egyéb eljárások azonban bonyolultak és időigényesek, ezért a búvárok még nem tudták kihalászni az értékes rakományt a The Westmoreland roncsából. Reméljük, nem kell újabb 170 évet várni a hordók szárazföldre kerüléséig.

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/03/08/kozel-300-hordo-170-eves-whisky-varja-hogy-felszinre-kerulhessen