MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A magyarországi »Stop Soros« törvény sérti az uniós jogot

A magyarországi »Stop Soros« törvény sérti az uniós jogot

ec.europa.eu • fotó: index.hu

Döntött az Európai Bíróság. A menekült munkások kriminalizálása illegális.

A menekült munkavállalók kriminalizálása Magyarországon jogellenes az Európai Bíróság (EB) ítélete szerint. Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali nemzeti kormányának megfelelő törvénye sérti az uniós jogot - döntöttek az EB bírái kedden Luxemburgban.

A menedékkérelmet Magyarországon elutasítják, ha a kérelmező olyan országba lépett be, ahol nem fenyegeti üldöztetés vagy közvetlen veszély. Magyarország is bünteti azokat a szervezeteket, amelyek támogatják a menekültügyi eljárásokat azokban az esetekben, amikor a magyar kritériumok nem teljesülnek - amit a Bizottság szintén törvénytelennek te

A Soros Alapítvány fokozódó agitációra figyelmeztet

Az intézkedéscsomagot 2018-ban »Stop Soros« törvényként is ismerték. A név Soros György amerikai milliárdosra utal . A magyarországi holokauszt-túlélő humanitárius alapítványával számos civil szervezetet támogat, amelyek menekülteket és menedékkérőket segítik. A magyar kormány azzal vádolja Sorost, hogy nagyszámú muszlim bevándorlót hoz Európába, és antiszemita sztereotípiákkal támadja.

Az EB ítéletének hátterében az EU Bizottság 2018-as magyar törvénnyel szembeni keresete áll, amely kriminalizálja azokat az aktivistákat és civil szervezetek alkalmazottait, akik segítik a migránsok menedékjog iránti kérelmét, bár valószínűleg nem jogosultak védelemre a magyar kritériumok. Ez korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy „kommunikáljanak az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és tőlük támogatást kapjanak” – érvel az EU Bizottsága.

A brüsszeli hatóság ellenőrzi a nemzetközi közösségben a common law betartását. Az EB bírái most megerősítették az EU Bizottságát. A magyar szabályozás korlátozná a nemzetközi védelmet kérőket támogatók uniós jog által biztosított jogait - közölte kedden.