MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A magyar választási szabályozás jogsértő

A magyar választási szabályozás jogsértő

telex.hu / Aradi Hanga Zsófia

Az ítélet előírta a jogsértő törvényi keretek megváltoztatását.

 

A strasbourgi bíróság ítélete szerint a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A bírói tanács novemberben mondta ki, hogy a törvény nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. Az ítélet szerint ugyanis aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. A bíróság szerint az is alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.

Az ítélet előírta a jogsértő törvényi keretek megváltoztatását, de arra nem adott javaslatot, pontosan hogyan alakítsa át a szabályozást a jogalkotó.

A kormánynak február 10-ig kellett döntenie arról, hogy elfogadja-e az ítéletet.

A kormány a hvg.hu kérdésére közölte, nem fogadja el, és kéri az ügy nagykamara elé terjesztését. A kérelem indokoltságáról egy bírói szűrőtestület dönt. Ha elutasítják, az ítélet véglegessé válik, ha tovább engedik, akkor az ismételt vizsgálatra és nyilvános tárgyalásra a nagykamara elé kerül, amelynek döntése már végleges.

 

https://telex.hu/belfold/2023/02/14/valasztasi-szabalyozas-megvaltoztatas-strasbourg-itelet-kormany-nem-fogadja-el