MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe került a Bodza 2019

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe került a Bodza 2019

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„Jó döntés volt két évtizede, hogy prémium termékeket készítsünk."

Csodás karriert futott be a Brill Pálinkaház 2019-es Bodza pálinkája: tavaly Champion-győztes lett, idén Magyarország legjobb pálinkájának választották, majd látványos szakmai program keretében, december 6-án elhelyezték a Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Magyarország legjobb pálinkáit felsorakoztató – gyűjteményébe. A Harcon működő családi manufaktúrából immár ötödik alkalommal került kiváló Brill-pálinka a „halhatatlanok” gyűjteményébe. Minderről Nagy Attila tulajdonos-cégvezetővel beszélgettünk.

– Minden évben Szent Miklós napján, egy szakmai ünnepség keretében elhelyezi a Pálinka Nemzeti Tanács az év legjobb pálinkáját a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban található gyűjteménybe – mondta Nagy Attila. – Nagy öröm és büszkeség, hogy idén a Bodza pálinkánk elnyerte Magyarország legjobb pálinkája címet, így bekerülhetett a legnagyobb elismerést jelentő vitrinbe. Hihetetlenül jó érzés, és semmihez nem hasonlítható szakmai elismerés számunkra.

– A szőlő- és törkölypálinkák mestereként ismerik Önöket, nem először kerül sor erre a Brill Pálinkaház életében.
– Már korábban is sikerült az év pálinkája címet elnyernünk, így megtalálhatók Magyarország legjobbjainak múzeumi gyűjteményében az alábbi pálinkáink: Irsai Olivér szőlőpálinka 2009, Birs pálinka 2011, Jázmin szőlőpálinka 2017, Érlelt Kadarka törkölypálinka 2007, és a legutóbbi, a Bodza pálinka 2019 zárja a sort.

– Vajon mi lesz a sorsuk évtizedek múltán ezeknek a különlegességeknek?
– Kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk, ötven, vagy száz év múlva mit mutatna egy kóstoló ezekből a pálinkákból. Azt hiszem, hogy az élvezeti értékük kevesebb lenne, azonban az erkölcsi értékük biztosan nem csökken. Ma is ez adja a múzeumi jegyzés jelentőségét.

– Nagyszerű évet zártak, amit megkoronázott a múzeumi ceremónia. Az elismerést nem csak egy pálinkájuk vívta ki…
– Igen, a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett legnagyobb megmérettetésen, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen két Champion-győzelmet arattunk, a Bodza mellett a Kékfrankos szőlő 2019 pálinkánkat ismerték el. Ezenkívül öt arany, hét ezüst és három bronz minősítést kaptunk, valamint idén harmadik alkalommal sikerült elnyernünk a Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje címet. Mindez jó visszajelzés az elmúlt időszak munkájáról.

– Tavaly ilyenkor borulátóbb volt...
– Tény, hogy rendkívül sok nehézséget hozott a 2022-es év, mire kilábaltunk a Covid-járvány okozta helyzetből, kinyitottak a budapesti éttermek, teraszok, beindult a turizmus és vendéglátás, addig új problémával szembesültünk, világméretű politikai és gazdasági gondokkal kell szembenéznünk. Az élelmiszerárak robbanása, az energiaárak megsokszorozódása átrendezi a piacot és nagy feladat elé állít bennünket is. Azt hiszem, a jövő év vízválasztó lesz, elértünk egy fájdalomküszöböt és a fogyasztásban előrejelzett visszaesés miatt a szakmánkban is fenyegető, húsz-huszonöt százalék csökkenést jósolnak. Ez figyelmeztető annak ellenére, hogy idén növekedett az árbevételünk, ami köszönhető annak, hogy két évtizede úgy döntöttünk, a minőségre helyezzük a hangsúlyt, prémiumtermékeket állítunk elő.

– Sokan szeretnék tudni, mi kell ahhoz, hogy bajnokpálinkát készítsenek?
– Minden évben úgy indulunk, hogy a legjobb gyümölcsből a legjobb pálinkát készítsük el. Egy régi példa jut eszembe, a Piros Vilmoskörte 2005-ben kimagasló minőséget, díjakat hozott, aztán tíz évig hiába próbáltuk reprodukálni, egyszerűen nem jött össze, míg nem 2018-ban Champion-győztes született. Soha nem tudni, hogy mivé fejlődik a pálinka. Kiváló alapanyagból is lehet „csak” jó minőség és átlagos termés is hozhat különleges pálinkát. Ezenkívül az is kiszámíthatatlan, hogy a szakmai versenyen milyen döntés születik. Én sem reméltem, hogy a Bodzát 2022-ben az ország legjobbjának választják.

– Egy palack került múzeumba, a többinek mi lesz a sorsa?
– A díjazott pálinkákkal együtt különleges üvegbe töltöttük és jelenleg is exkluzív csomagolásban árusítjuk. Nem titok, elárulhatom, hogy már nem sok van belőle, a díjazás természetesen jót tesz a keresletnek, sőt a többi pálinkára is ráirányítja a figyelmet. Sokan választják különleges alkalmakra, vagy exkluzív ajándéknak és ennek örülünk, mert végeredményben ezért dolgozunk.

Brill Pálinkaház
7172 Harc, Siófoki u. 21.
Tel.: 74/437-123, 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu