MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A magyar maffia ölhette meg

A magyar maffia ölhette meg

hvg.hu

Egy előkerült ügynöki jelentés szerint a magyar maffia ölte meg az LGT gitárosát.

Közel két hónapos Egyesült Államok-beli tartózkodás után tért vissza Budapestre egy Bornemissza fedőnevű ügynök 1982 februárjában. 24-én a Budapest Szálló előre biztosított szobájában tartott megbeszélést vele tartótisztje, Lestány Tibor rendőr hadnagy. A találkozóról szóló jelentés 1982. március 2-án készült el „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel ellátva – hívja fel a figyelmet a Barta Tamásról készült dokumentumfilm, a Siess haza, vár a mama producere, Mester Sándor. (A filmről itt írtunk.)

A jelentésben az áll többek között, hogy Bornemissza Los Angeleseben találkozott az ott működő magyar maffia vezérével, Szendrő Öcsivel, akiről az ügynök „korábban azt hallotta”, hogy „a hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást, az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáráról.”

A LAPD (Los Angeles Police Department) annak idején öngyilkosságként zárta le a Barta Tamás-ügyet, és így a nyomozást is.

A jelentés kizárja a többi, korábban terjesztett teóriát Barta Tamás halálával kapcsolatban. Igaz, abban nincs konkrét utalás arra, hogy hogy Bornemissza korábban honnan hallotta ezt a teóriát.

Hogy ki volt pontosan a Bornemissza fedőnevű ügynök, egyelőre nem lehet tudni, nem áll rendelkezésre még elég információ, így nem lehetett őt beazonosítani.

További fura körülmény, hogy a jelentésben az szerepel, hogy Bornemissza 1982. február 15-én érkezett vissza Budapestre, Barta Tamás halálának napja pedig a hivatalos dokumentumok szerint 1982. február 16. volt. Ez további kérdéseket vet fel, hogy vagy hibás dátum szerepel a jelentésben, vagy Bartát akár már korábban megölhették.