MENÜ
2024. június 14.
Vazul
A litvánok szerint az egyetlen megoldás, ha Putyin eltűnik

A litvánok szerint az egyetlen megoldás, ha Putyin eltűnik

444.hu

„Putyin győzelem napi beszédével alulmúlta önmagát."

„Az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a Nyugatot és szövetségeseit a jövőbeni moszkvai fenyegetésektől, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök eltűnik a hatalomból” – ezt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter mondta, aki szerint Putyin győzelem napi beszédével „alulmúlta” önmagát. Landsbergis azt mondta, hogy a tábornokok és a többi vezető „komor arca” a háborúban elszenvedett kudarcot tükrözte. Szerinte „egy sebesült” Putyin „még veszélyesebb lehet”, emiatt a fenyegetést csak úgy lehet megszüntetni, ha „eltávolítják”.

Hozzátette, hogy az egész rezsimet le kell váltani, különben „egy másik Putyin emelkedik a helyére”, és amíg egy „olyan rezsim van hatalmon, amelyik Oroszország területén kívül akar háborúzni, addig az őt körülvevő országok veszélyben vannak”.

A litván külügyminiszter arról is beszélt, hogy elégedettek a NATO-szövetségesek által felajánlott támogatással, de ennél többre van szükségük. Emiatt Litvánia, Észtország és Lettország vezetői június végén egy madridi találkozón sürgetni fogják a NATO-t, hogy nagyobb légi és tengeri védelmet biztosítson, valamint telepítsen állandó csapatokat a területükre.