MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A lengyel nagykövet más véleményen, mint a magyar vezérkari főnök

A lengyel nagykövet más véleményen, mint a magyar vezérkari főnök

24.hu / Kassai Zsigmond

„Nem engedhetjük meg az áldozat és az elkövető sértő felcserélését."

Levélben fordult a lengyel nagykövet Böröndi Gáborhoz, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökéhez, amiért az még szerdán a köztévének adott interjújában „lokális háborúnak” nevezte a náci Németország 1939-es Lengyelország elleni agresszióját, amely – legalábbis az altábornagy szerint – „nem eszkalálódott volna II. világháborúvá, ha megfelelő időben megállítják a békefolyamattal”. Sebastian Kęciek nagykövet azt írta, „nagy megdöbbenéssel” olvasta a vezérkari főnök gondolatait.

Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik – fogalmazott a lengyel külképviselet vezetője a levélben, amelyet a lengyel kormányzat honlapján magyarul közöltek. Szerinte ezeknek a szavaknak nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.

Kęciek világossá tette: a második világháború kirobbanásához nem az agresszorral folytatott béketárgyalások hiánya vezetett, hanem éppen hogy a Harmadik Birodalom újabb követeléseinek való engedmények.

Szerinte a helyzet az, hogy a titkos Molotov-Ribbentrop-paktum alapján Hitler és Sztálin befolyási övezeteket osztottak fel egymás között, ezzel pedig Lengyelország felosztását is megtervezték. A németek e megállapodás értelmében indítottak provoklátan támadást Lengyelország ellen, majd alig több mint két héttel később a Vörös Hadsereg is megtámadta a védekező Lengyelországot, amivel „megkezdődött a lengyelek közel hat évig tartó, hatmillió lengyel állampolgár életét követelő exodusa”.

A nagykövet levelében figyelmeztetett: Nem engedhetjük meg az áldozat és az elkövető sértő felcserélését.

Szerinte ma Oroszország agressziójával szemben Európának le kellene vonnia a második világháború tanulságait, és „szolidárisan a történelem helyes oldalára kellene állnia”, vagyis az agresszor helyett az áldozat oldalára.

Csak így teremthetünk tartós békét Európában. – fogalmazott, hozzátéve, hogy a történelmet nem szabadna a szövetségesek közötti egység aláásására használni.

A levél végén a lengyel külképviselet vezetője gesztust is gyakorolt. Megemlítette, hogy Teleki Pál akkori magyar miniszterelnök annak ellenére sem volt hajlandó segítséget nyújtani a náci Németországnak Lengyelország lerohanásában, hogy egyébként Németországgal állt szövetségben. Szerinte a lengyelek Telekinek ezt a reakcióját soha nem felejtik el.

Böröndi Gábor altábornagyot május 4-én nevezte ki hivatalosan a Magyar Honvédség vezérkari főnökévé Novák Katalin, aki köztársasági elnökként a honvédség főparancsnoki tisztségét is ellátja. Ez nem sokkal azután történt, hogy a honvédség éléről menesztették Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot. A Böröndivel készült vitatott interjút május 9-én adta le az M1 állami tévécsatorna. A vezérkari főnök egyébként már az M1-es interjúban magyarázkodni kényszerült, mivel szerinte félreértették a nukleáris elrettentésről tett kijelentéseit.