MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
A legdrágább borokat lopják szakértő tolvajok

A legdrágább borokat lopják szakértő tolvajok

magyarmezogazdasag.hu / Sárközi Judit

A legjobban őrzött raktárakat is képesek feltörni.

Az exkluzív borok tolvajai egyre merészebbek és a legritkább és legdrágább üvegeket veszik célba. A közelmúltban több száz értékes palack bort loptak el ausztriai, norvégiai és spanyol raktárakból és éttermekből.
A borokat egyre inkább jó befektetésként kezelik, amely megbízható jövedelmet biztosít. Ezt feltehetően elősegíti az, hogy a neves borvidékek, például Burgundia, Champagne, Toszkána és Kalifornia legkeresettebb borainak piaca gyors növekedésnek indult. Nem meglepő, hogy sokan szeretnének értékes, ritka tételek birtokába jutni, amelyeken nagy pénzeket kereshetnek.

A raktárak, ahol a drága borokat tárolják, különböző biztonsági elemekkel vannak ellátva, de mint kiderült, a tolvajok tudják, hogyan hatástalanítsák.

Mi több, egyre kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, és a legjobban őrzött raktárakat is képesek feltörni.
Az osztrák Kracher Fine Wine üzlet, amely az azonos nevű, elismert bortermelő tulajdonában van, különösen látványos lopás áldozata lett néhány hónapja, ahonnét több, mint 600 értékes palack bor tűnt el. Tökéletesen tudták, hogy mit keresnek - mondta Gerhard Kracher igazgató a Decanter borászati magazinnak adott interjújában. Hozzátette, hogy sok palack egyedi darab volt, és már nem lehet pótolni.

Châteaux Latour, Lafite Rothschild, Château d'Yquem, Château Haut Brion, Antinori, Opus One vagy Harlan Estate - olyan bordeaux-i, toszkánai és kaliforniai borászatok nevei, amelyek minden borbarát szívét megdobogtatják. A tolvajok ezeket és több más egyedi tételt vettek célba. A Kracher képviselője nem pontosította a kár összegét, de több százezer euróra becsülhető.

A legmerészebb lopásra 2021. októberében került sor. Feltehetően megbízásból egy középkorú házaspár 45 palack ritkaságot vitt el összesen 1,6 millió euró értékben a spanyolországi Caceresben taláható két Michelin csillagos Atrio étterméből.
A párost csak kilenc hónap után fogták el.

A következő hónapok további lopásokat hoztak. 2022 végén több mint 260 palack tűnt el az oslói Park 29 étteremből, többek között a legnevesebb burgundi és barolói termelők borai. A becslések szerint a veszteség 1,2 és 2 millió norvég korona között van. (1norvég korona 35 forint).
Kragerø városában - szintén Norvégiában - az azonos nevű luxusszállodában található Tollboden étterem is érintett lett. Novemberben olyan neves termelők, mint a Domaine de La Romanée-Conti, a Mouton-Rothschild és a Château Palmer borait lopták el, ott rövid időn belül kétszer is megfordultak a bortolvajok.

Szintén tavaly novemberben kirabolták a két Michelin-csillagos madridi Coque étterem pincéjét.
A tolvajok 132 ritkaság számba menő palack bort vittek el, amelyek összértéke jóval meghaladja a 150 000 eurót.

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/02/15/hozzaerto-tolvajok-kovetik-el-nagy-erteku-borlopasokat