MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A legbátrabbak – iráni színésznők hidzsáb nélkül

A legbátrabbak – iráni színésznők hidzsáb nélkül

telex.hu

Letartóztattak két iráni színésznőt, mert levették a hidzsábot.

Letartóztattak Iránban két ismert színésznőt, mert a tüntetések miatti szolidaritásukat kifejezve nyilvánosan levették a hidzsábjukat, írja a Guardian. Hengameh Gazianit és Katajun Riahit őrizetbe vették „provokatív” közösségimédia-bejegyzéseik miatt – közölte az iráni állami IRNA hírügynökség.

Szombaton Gaziani közzétett egy videót az Instagramon, amelyben eltávolítja a hidzsábját. „Talán ez lesz az utolsó bejegyzésem – írta. – Ettől a pillanattól kezdve, bármi is történik velem, tudjátok, hogy, mint mindig, az utolsó leheletemig az iráni néppel vagyok.”

Múlt heti bejegyzésében pedig több mint ötven gyermek meggyilkolásával vádolta a „gyerekgyilkos” iráni kormányt.

Az iráni állami média közölte, hogy Gazianit letartóztatták a „lázadások” támogatása, valamint az ellenzéki médiával való kommunikáció miatt. Riahit később ugyanezekért vették őrizetbe.

A számos elismert filmben szereplő, jótékonysági tevékenységéről is ismert színész szeptemberben hidzsáb viselése nélkül adott interjút a londoni székhelyű Iran International TV-nek, az iráni rezsim által megvetett csatornának. Szolidaritását fejezte ki az Iránon végigsöprő tüntetésekkel, valamint a kötelező hidzsáb elleni tiltakozással.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint az állami fellépés következtében legalább 378 ember halt meg, köztük 47 gyerek. A hatóságok a tüntetések miatt hat embert ítéltek halálra, míg az Amnesty International szerint legalább 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek halálbüntetést vonhatnak maguk után.