MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A látkép védelme vagy előítélet?

A látkép védelme vagy előítélet?

index.hu

Egy brit családnak el kell távolítania az erkélyük fölött látható szivárványszínű festést.

A bristoli tanács tisztviselői úgy döntöttek, hogy az többet árt, mint használ a város ikonikus látképének. Az Aylmer család nem hagyta annyiban a dolgot, és most igyekszik kompromisszumos megoldásra jutni a tanáccsal, írja a The Independent.

Ken Aylmer az után pingálta ki az erkély fölötti részt, hogy felesége, Illona az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezelését követően felépült a rákból, és mert lánya szenvedélyesen kiállt az LMBTQ-mozgalom mellett.

Annak ellenére azonban, hogy a festésről szóló kérelemnek több támogatója, mint ellenzője volt, a bristoli tanács elutasította azt, miután a Historic England nevű örökségvédelmi szervezet úgy ítélte meg, hogy a színek „szerény mértékben károsítják az épület örökségi jelentőségét”.

A tanács egyik tisztviselője azt írta, hogy a színek hatással vannak az épület jellegére és megjelenésére, hozzátéve, nincs bizonyíték arra, hogy a napellenzőket valaha is mással festették volna, mint a meglévő tompa színekkel.

A színes festés nem illik a műemlék épülethez, és nem szolgálja annak megőrzését – olvasható a tanács által kiadott indoklásban.

A családfő azt mondta, elfogadja, hogy egyeseknek szúrja a szemét a festés. Hozzátette azonban, hogy már folynak a megbeszélések a dizájn megtartásáról.