MENÜ
2024. május 7.
Gizella
„A lángosnak lelke van”

„A lángosnak lelke van”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András / Depositphotos

Hogyan lehet gyorsan, egyszerűen, „piacos, vagy balatoni” lángost készíteni?

Otthonos ízek, a nagymama receptje. Egy fiatal szekszárdi vállalkozó ebből indult el és rengeteg munkával, kreativitással saját brandet épített. Mindez nem ment könnyen, Nagypál Melinda már sok ezer lángost sütött, évekig dolgozott iskola és munka mellett édesanyja szekszárdi lángossütőjében, amíg kipattant az ötlet egy instant lángos- és palacsintapor megalkotásáról. 

A kérdésre sajátos módon keresték és adták meg a választ. A család tulajdonában 45 éve van Marika Mama, Máté Mihályné lángos receptje, a névadó eleinte Balatonlellén nyitott lángosozót, majd a szekszárdi polgármester hazacsalta. Évtizedekig a piacon árusított, amit menye, Tillmann Beatrix vett át, és fejlesztett tovább. A helyiek jól ismerik és szeretik a megyeszékhelyen a Tartsay utcai „Bea lángosozót, de az OBI-nál egy Franchise-partner szintén az ő lángosukat árusítja. Ebben a családi közegben nem kellett semmi plusz motiváció, hogy Melinda megszeresse a szakmát. Mindig örömmel sütötte a lángost, nagymamájától is sokat tanult.

– A mai napig szeretek a tésztához nyúlni, érteni kell hozzá, és szeretni kell. A lángosnak lelke van – mondja a fiatal hölgy. – Nagymamám klasszikus, hagyományos receptje számomra a legjobb, ezért erre építettünk. Sajnos ő már nem élhette meg, de iránta való tiszteletből választottuk az elnevezést. Még a csomagoláson látható kép is hasonlít rá, és a lila szín a kedvence volt!

Minden nagyon gyorsan történt, meséli a mezőgazdasági mérnöki diplomával rendelkező ifjú vállalkozó, majd így folytatja: – 2019-ben hoztuk létre a HAPVAL Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft-t, sokat segített, hogy részt vettem a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programban a GINOP keretében. Két és fél év alatt megépítettük az üzemet a Kerékhegy 28. szám alatt, ahol a gyártás, csomagolás, a vállalkozás szervezése zajlik. Rengeteget dolgoztunk, amit lehetett a két kezünkkel hoztuk létre, hogy spóroljunk a költségekkel. Az egyik legnagyobb kihívást a gépsor beszerzése jelentette. Körbenéztünk a piacon, de vagy nagyon nagy, vagy nagyon drága volt, esélyünk sem volt megvásárolni. Ráadásul speciális elvárásunk volt: a jó gép nem csak ömleszteni, hanem keverni is képes, ilyet pedig nem találtunk. Szerencsénkre találkoztunk egy fiatal műszaki mérnökkel, aki friss diplomásként hajlandó volt az elképzelésünk szerint megalkotni a gyártógépet. Ez egyedi és tökéletes számunkra. Sőt, lehetővé vált, hogy megrendelőink számára bérgyártást is végezzünk, várjuk a megkereséseket – teszi hozzá beszélgetőtársunk.

További fontos tényező, hogy milyen lisztből készül Marika Mama lángosa és palacsintája. Bonyhádról szerzik be a kiváló minőségű lisztet, amit a receptúra alapján 1, 3 és 5 kilós kiszerelésben árusítanak. Az értékesítésben a kis boltokat keresik és a CBA hálózatban kaphatók a kis kiszerelésű termékek. Webáruházat is működtetnek, egyre népszerűbb a marikamama.hu oldal, ahol kapcsolatfelvételre is lehetőség van, e-mailen kérdezhetnek az érdeklődők.

Nem csak magánszemélyek, hobbiszakácsok jelentkeznek, vállalkozók egyre szélesebb körét fogja át a cég által létrehozott Franchise-hálózat. A kiváló termék használata mellett teljes know-how biztosításával, szakértelemmel és negyven év tapasztalatával segítik a leendő lángossütő-partnereket. És a kör folyamatosan bővül, még külföldről is van jelentkező, aki Franchise-partnerként kíván csatlakozni. A fejlesztések sora pedig nem áll le, Melinda sorolja, hogy újabb tervek sorjáznak a fejében. Például segítő videókkal szeretné a Marika Mama-termékek használóit segíteni. Bár a csomagoláson részletesen szerepelnek a tudnivalók, meleg-vagy hidegvíz, pihentetés, de sok kis trükköt meg szeretne mutatni. Elárulja például, hogy készített már pizzát, pogácsát, egy kis módosítással, szóval sok mindenre használható a konyhában a termék. Tele tervekkel és teendőkkel, a legközelebbi nagy projektje a közelgő esküvője lesz, mondja mosolyogva.

Fáradhatatlannak tűnik, és hogy mi vonzza a vállalkozásban? Mindig változik, mindig más feladatot kell elvégezni – válaszolja. – Ha kell a megrendelésekben, ha kell a gyártásban dolgozom, majd leülök a géphez, a weblapot is én készítettem. Családi vállalkozásként segítjük és kiegészítjük egymást, szóval itt nem lehet unatkozni. 

Keressék és próbálják ki Marika Mama lángos- és palacsintaporát!

Megrendelés: marikamama.hu