Tam_Bau
MENÜ
2022. január 24.
Timót
A körömvirág megvédi a paradicsomot a molytetűtől

A körömvirág megvédi a paradicsomot a molytetűtől

agroinform.hu

A paradicsomtermő területeket peszticidek nélkül is meg lehet védeni a jelentős károkat okozó molytetvektől.

A Newcastle Egyetem Természet- és Környezettudományi Iskolájának munkatársai kísérletekkel bizonyították, hogy a paradicsomtermő területeket peszticidek nélkül is meg lehet védeni a jelentős károkat okozó molytetvektől, amennyiben a táblába körömvirágot ültetünk.
A körömvirág ugyanis egy limonén nevű vegyületet bocsát ki, amelynek erős illata ezt a veszélyes kártevőt (más rovarokkal együtt) elriasztja anélkül, hogy elpusztítaná azokat – olvashatjuk a techtimes.com/articles angol hírportálon.

A limonén egyébként a citrusfélék héjában jelen lévő olajok 90 százalékát alkotja, és azokból is kinyerhető. A kutatók ezt az egyszerű és olcsó megoldást javasolják a növény- és állatvilágra, valamint az emberi egészségre veszélyt jelentő, mérgező vegyszerekkel történő rovarirtás kiváltására.
paradicsom

A körömvirág olcsón beszerezhető, a limonén pedig az emberi egészségre és a környezetre nem ártalmas, sőt még a beporzó rovarokra sem. Mivel a limonén csak elriasztja, de nem öli meg a rovarokat, azok nem fejlesztenek ki rezisztenciát vele szemben.

A kutatás irányítója, dr. Colin Tosh szerint a kártevő rovarok elriasztására más növényi kivonatok is alkalmasak lehetnek, és ezeket a jövőben egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a környezetkímélő növényvédelemben.