MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A kormány szigorított, majd könnyített

A kormány szigorított, majd könnyített

telex.hu

Az első 9 év nyugalma alatt a piacon összesen 400-450 ilyen vagyonkezelőt hoztak létre.

Aki a cégét magánalapítványba, vagy bizalmi vagyonkezelőbe tette, az egy joghézagnak, vagy szabályozási bizonytalanságnak tulajdoníthatóan, adómentesen tehette mindezt.

Gyakorlatilag ingyen felértékelhette a cégét, amikor bizalmi vagyonkezelésbe adta, ez volt az úgynevezett vagyonrendelés aktusa. Ez leegyszerűsítve így nézett ki egy cégtulajdonos életében:

hétfőn létrehozott egy bizalmi vagyonkezelőt;
kedden betette magas értéken a cégét a bvk-ba;
szerdán eladta a cégét a bvk-ból egy külső vevőnek;
csütörtökön adómentesen kivette a pénzét a bvk-ból.

Megfogta volna, de ezzel még felpörgette a kormány

2023 szeptemberében ezen csavart egyet a kormány. Emlékezhetünk, üresen kongott az államkassza, így a jogalkotó kitalálta, hogy eltörli a felértékelés adómentességét. Azt mondta, hogy a vagyonrendelés aktusa olyan, mint az értékesítés, aki beviszi a társaságát egy bvk-ba, annak adóznia kell a felértékelődés után.

Időben egy kis ajtó azért még nyitva volt, így eszelős roham indult a piacon. Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adópartnere szerint a jogalkotó nagyon felpörgette ezt az üzletágat, az első 9 év nyugalma alatt a piacon összesen 400-450 ilyen vagyonkezelőt hoztak létre, majd idén 1000 új alakult, vagyis márciustól szeptemberig megtriplázódott a vagyonok száma.

/ Bővebben a telex.hu-n olvashat /