MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A könyvtári könyvet 96 év év késéssel vitték vissza

A könyvtári könyvet 96 év év késéssel vitték vissza

hvg.hu / fotó: instagramm/ sthelenapubliclibrary

Bárkinél is volt eddig, a büntetést szerencsésen megúszta.

Benson Lossing amerikai történész 1881-ben kiadott, Az Egyesült Államok története című könyvét valaki több mint 96 év késéssel vitte vissza egy kaliforniai könyvtárba.

A Sky cikke szerint ezt a könyvet 1927. február 21-én kellett volna visszavinnie az eredeti kölcsönzőnek a St Helena Public Library-be.

A könyvtár egyébként 2019-ben eltörölte a késedelmi bírságot, azóta bárki ingyen visszaviheti azt a könyvet, ami a kölcsönzési időn túl is nála maradt. Ugyanakkor, ha a régi díjszámítást alkalmazták volna még most is, akkor minden nap után 5 centet, vagyis összesen 1765 dollárt (mai árfolyamon kb. 611 ezer forintnak megfelelő összeget) kellett volna fizetni a csaknem 100 éves késés miatt.

Arról, hogy hol volt eddig könyv, és miért most került vissza a könyvtárba, semmit nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy egy férfi vitte vissza, aki nem akarta megadni az adatait.

A könyvtár mindenesetre az Instagram-oldalán megosztott egy fotót a könyvről, amelyen látható, hogy megsérült a borítója és több lapja is elszakadt.