Tam_Bau
MENÜ
2024. július 13.
Jenő
A könyvmolyok legnagyobb álma válik valóra Kínában

A könyvmolyok legnagyobb álma válik valóra Kínában

roadster.hu / Kassai Eszter

A Snøhetta nemzetközi építész stúdió egészen elképesztő terveket készített Peking városi könyvtára számára.

A pekingi Tongcsu kerületben található városi könyvtár tervezésére kapott nemrégiben megbízást a Snøhetta. A cél nemcsak az volt, hogy visszaadja a könyvtárak relevanciáját az emberek életében, hanem egy újfajta jövőképet is hivatott szemléltetni. Éppen ezért döntöttek úgy a tervezők, hogy visszanyúlnak a természetbe és a varázslatos tájak megidézésével próbálják az olvasóközönséget a képernyők elől elcsábítani.

 

A könyvtár külső és belső kialakítása egyaránt arra készteti a látogatókat, hogy felemeljék a tekintetüket, és távolabbra fókuszáljanak. Egy olyan helyet alkotnak meg, ahol tényleg egy fa alatt ülve olvashatja bárki a kedvenc könyvét.

A pekingi városi könyvtár szíve a Valley, vagyis Völgy névre hallgató, tizenhat méter magas átrium, amely dombszerű belső kialakítást kap. Ezek könyvespolcokat, lépcsőket és ülőhelyeket rejtenek. A közepén pedig egy nagyon látványos, kanyargós sétány fut, megidézve a Tonghui folyót, miközben összeköti a könyvtár északi és déli bejáratát.

A zóna egyben egy közösségi tér is, ahol a látogatók pihenhetnek, beszélgethetnek vagy elmélyülhetnek az olvasmányukban.

Mindezek alatt privát területek húzódnak meg, amelyek rendezvények és konferenciák lebonyolítására szolgálnak majd, de szintén külön területet kapnak itt a könyvrestaurálással kapcsolatos részlegek is.

A könyvtár magas, karcsú oszlopainak tetején lapos, ginkgo fára emlékeztető panelek tartják a tetőt. Mint ismert, a ginkgo egy kétszázkilencven millió éves, őshonos kínai fafaj.

Az enteriőrben a levélpanelek csodálatos lombkorona-mintázatot alkotnak.

A külső térben, a bejáratokhoz pedig élő ginkgo fákat ültettek, hogy még tovább erősítsék az épület és a természet közötti kapcsolatot.