MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A költő segélykiáltása

A költő segélykiáltása

Írta Altruista / fotó: culture.hu

Kiss Judit Ágnes költőnő tett közzé a napokbanegy Facebook-bejegyzést.

Több mint ezer reakciónál és közel 700 megosztásnál jár az a Facebook-bejegyzés, amit Kiss Judit Ágnes költőnő tett közzé a napokban az oldalán. Kiss az írásban az országban uralkodó elképesztő közállapotokra próbálja felhívni a figyelmet.

Az írás olyan erejű, hogy vétek lenne változtatás nélkül közölni. Íme:

“Rettenetes állapotok uralkodnak az országban. A gyerekpornót rejtegető nagykövet olcsóbban megússza, mint aki fát lopott. Vádat emelnek az anya ellen, akinek elgázolták a gyerekét, Bezárják a bántalmazója ellen önvédelemből fellépő nőt. A Parlament elnöke milliókra bünteti a demokratikus jogával élni kívánó ellenzéki képviselőket. Megbírságolnak egy könyvesboltot, mert beteszi a gyerekkönyvek közé a szivárványcsaládról szólót. Gyerekeket hagynak az intézményi rendszerben inkább, minthogy azonos nemű szülők neveljék őket. A minielnök a megmaradt három darab független lappal fotózkodik, hogy a sajtószabadságot bizonygassa. Egy bűnelkövető – ha celeb – arra hivatkozhat, hogy rosszul érezné magát a börtönben. Fogalmatlan kölykök lekaszálnak egy méhlegelőt, majd cserepes növényt hagynak negyven fokban az aszfalton. Egy biciklista belehal a a gondozatlan bicikliúton tekerésben, egy másikat meg akarnak büntetni, mert elesett rajta. A tanárhiány ellen kitalálják a gyorstalpaló tanárképzést. Megpróbálják rajtakapni az orvost, hogy pénzért kiállítja-e a táppénzes papírt. Hetente megöl egy nőt a partnere. Minden második családban verik a gyereket. Meleg férfiakat vernek meg az utcán, és a kormányközeli lap boldogan megírja, hogy cigányok voltak. Emberek ezrei élnek a közkutakról hozott vízen.
Mit csináljak? Álljak ki a Parlament elé, és üvöltsek? Bújjak be egy sarokba, és zokogjak magzatpózban? Dugjam homokba a fejem, és olvassak klasszikusokat? Műveljem kertemet? Keressek másik hazát?”

– írja a költő.

(Nyugati Fény/Antoni Rita nyomán)