Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A készházak felé fordulnak a magyar építtetők?

A készházak felé fordulnak a magyar építtetők?

napi.hu / Varga Csenge

Magyarországon is felpöröghet a készházépítési piac, jövőre újabb modulházgyárat adnak át Pest megyében.

Jövőre adhatják át a BUILD IT Mérnökiroda Kft. Magyar Multi Program támogatásával épülő, évente 100 ház összeszerelésére alkalmas modulházgyárát; a gyártó a várhatóan néhány éven belül Magyarországon is felpörgő készházépítési-piacon 4-5 százalékos piaci részesedésre számít.

A beruházó több mint 1,556 milliárd forintot nyert a pályázaton a Pest megyei Sóskúton épülő üzemre, a projekt teljes költsége a gyártósorral együtt meghaladja a 3,112 milliárd forintot.

Tíz nap alatt épül fel a ház

A moduláris készház-technológiát a BUILD IT Mérnökiroda a ModulWood Zrt.-vel fejleszti. Az építmények elemeit a helyszínre szállítva rakják össze autódaruval, az összeállítás körülbelül 10 napot vesz igénybe, tehát akkor is versenyképesek, ha a lehető leggyorsabban kell jó minőségű lakóépületeket átadni.

Nőtt az érdeklődés a gyorsházakra

A beruházást az egyre nagyobb megrendelői igényekkel indokolták, belföldön elsősorban a fiatal, tehetősebb vásárlók érdeklődésére számítanak.

A magyarországi piac ugyanakkor még viszonylag szűk, szemben a külföldivel:

hazánkban évente csupán 2000-2200 készház épül,
miközben Csehországban körülbelül 3500,
Ausztriában 5000 darab.

Nagyobb érdeklődés tehát inkább külföldről várható, akár árvíz vagy háború utáni újjáépítésekben is hasznosak lehetnek a modulházak.

A gyártó ugyanakkor bízik a belföldi piac fejlődésében, számításaik alapján a készre szerelt házak 5 éven belül 30-40 százalékkal részesedhetnek a családi házas építkezésekből. A BUILD IT Mérnökiroda ebből 4-5 százalékos piaci arányt érhet el.

A budapesti cég a beszámolója alapján 2021-ben több mint 3,1 milliárd forint, 2022-ben majdnem 7,5 milliárd forint forgalommal zárt. Éves nyeresége 423,4 millió forintról 425,5 millió forintra nőtt.