MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
A juhok királya

A juhok királya

termeszeti.hu

Akár egy luxusautó árába is kerülhet a ladoum juh.

A Ladoum juh a ’juhok királyának’ számít Szenegálban. Az afrikai országban ilyet birtokolni igazi presztízs és státuszszimbólum. Az állat ára egy luxusautó vagy egy családi ház értékét is elérheti, a legszebb példányok 85 000 dollárba kerülnek, ami kb. 32 millió Ft.

A mauritiusi ‘Touabire’ fajta és a mali ‘Bali-bali’ hibridjét először a fővároson, Dakaron kívül alkották meg a 1970-es évek elején. Azóta a Ladoum elképesztően népszerű Nyugat-Afrika ezen részén, ahol mindenki arról álmodozik, hogy egyszer egy ilyen birka gazdája lesz.

A fajta fizikai jellemzői kiválóak. A nagy példányok valódi óriások, akár 1,2 méteres marmagasságot is elérhetik, a súlyuk 175 kg-ra is rúghat. Sima szőrük, hosszú, görbe szarvuk és ízletes húsuk van. A szenegáliak gyönyörűnek tartják őket, a szépségüket csodálják a különféle fórumokon, versenyeken.

A látvány mellett a ritkasága is tovább növeli az állat értékét. Noha a fajta már vagy fél évszázada ismert, a tenyésztők csak az elmúlt 20 évben kezdtek a tulajdonságait javítani, arányait és előnyös küllemét hangsúlyozni. A munkájuk kifizetődött, a Ladoumot mostanra már jóval többnek tartják egy egyszerű birkánál. Olyan fontos, mint egy ház, egy szép autó vagy egy méregdrága ruha.

A Ladoum a sztároknak való, nem a hétköznapi embereknek. Az NBA kosarasa, Gorgui Dieng egy nyáj birtokosa, és boldog gazda Yékini, minden idők legnagyobb szenegáli birkózója is.

Eközben a szegény emberek nem is álmodhatnak egy ilyen jószágról. Szenegál lakosságának 95%-a muszlim, számukra a juhok áldozati ünnepen történő feláldozása nagyon fontos hagyomány. Egy nagy család akár 10 birkát is feláldozhat ilyenkor. Az áldozáskor olyan dolgot kell felajánlaniuk, amit szeretnek, de érthető módon a Ladoum soha nem kerül ilyenkor sorra.

 Forrás: www.odditycentral.com