MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A jelen és a jövő ásványkincsét találták meg nagy mennyiségben Indiában

A jelen és a jövő ásványkincsét találták meg nagy mennyiségben Indiában

gyartastrend.hu

Hatalmas lítiumkészletet találtak Indiában.

Az indiai földtani intézet (GSI) arról számolt be, hogy 5,9 millió tonna lítiumkészletet talált Kasmír himalájai régiójában. A bányák jelenleg az elsődleges feltárási szakaszban vannak. A remények szerint a kitermelés nagy lökést adhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, és komoly bevételhez juttathatja az indiai államot.
A lítium az újratölthető akkumulátorok alapvető összetevője. Az okostelefonoktól kezdve az elektromos autókon át egészen a szállítóhajókig mindent képesek ellátni energiával. A lítium ára a nemzetközi piacon az elmúlt években meredeken emelkedett, miután az országok igyekeznek a fosszilis tüzelőanyagokról a villamosított közlekedés felé elmozdulni, amely növelte a keresletet.

India jelenleg Ausztráliától és Argentínától importálja a lítiumot. Az országban folyamatosak a bányászati kutatások, először 2021-ben találtak nagy mennyiségű, közel 1600 tonna lítiumot a déli Karnataka államban. A mostani felfedezés nagyságrendekkel túlszárnyalja a korábbit a maga 5,9 millió tonnás készletével. Ebből nemcsak önellátásra futhatja, hanem exportra is.

A lítium bányászata ugyanakkor nem egyszerű folyamat, és meglehetősen környezetkárosító. Egyrészt fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történik, másrészt hatalmas vízigényű. India terveinek, miszerint az elektromos járművek piaci részesedését az évtized végére 30 százalékra kívánja növelni, mindenesetre új lendületet adhat a friss találat. Olyannyira, hogy a törzsi területeken fekvő lelőhelyeket már állami tulajdonba is vették.

https://gyartastrend.hu/cikk/hatalmas-litiumkeszletet-talaltak-indiaban