Tam_Bau
MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
„A holnap tegnapja –a világ kockái

„A holnap tegnapja –a világ kockái" Budapesten

lakaskultura.hu

Egyedülálló geometrikus kiállítás nyílik Budapesten.

Páratlan nemzetközi kiállítás nyílik május 28-án, 18 órakor a budapesti Abigail Galéria és Aukciósházban. A nagyszabású nemzetközi tárlat igazi művészeti kuriózumot tár a műkedvelők és műgyűjtők elé. 14 ország 38 világhírű művészének 100 alkotása közül válogathatnak…

“A holnap tegnapja – a világ kockái” nemzetközi kiállítás egyfajta kiteljesedése annak a sikeres geometrikus-sorozatnak, amelyet Hajdú Kata, az Abigail Galéria tulajdonosa 2011-ben indított el azzal a céllal, hogy közelebb hozza a magyar közönség számára a modern művészet egyik legmarkánsabb stílusirányzatát, a geometrikus absztrakciót.

14 ország alkotóinak 100 munkája jelenik meg

A kiállításmegnyitón izgalmas kerekasztal-beszélgetésre számíthatnak a látogatók, hiszen olyan szakértők szemén keresztül láthatják a kiállított alkotásokat, mint Nem’s Judith a kiállítás kurátora, festőművész, aki maga is műgyűjtő, a MOMŰ társalapítója, Szöllősi-Nagy András professzor, hidrológus, műgyűjtő, szintén a MOMŰ társalapítója, továbbá Dr. Galgóczi Gergely jogász, műgyűjtő. A beszélgetés moderátora Martos Gábor, neves művészeti író, akivel a geometrikus absztrakció nemzetközi- és hazai jelenét és jövőjét tekintik át a beszélgetés résztvevői művész és műgyűjtő szemmel.

A megnyitó zenei hangulatáról a 2024-es Junior Prima díjas Papp Mátyás és zenésztársai gondoskodnak.

A modern klasszikusokat ünneplő, értékesítéssel egybekötött tárlaton a magyar műgyűjtők és befektetők rendkívül gazdag nemzetközi anyagból válogathatnak, köszönhetően az Abigail Galéria, a francia Galerie Aller Simple, és a német Emilia Suciu Galéria között régóta fennálló munkakapcsolatnak.

“A kiállítás különlegessége, hogy idén már nem csupán egy-egy ország művészeit mutatja be a Galéria, 2024-ben 14 ország alkotóinak 100 munkája jelenik meg. A világ kockái cím kiválóan tükrözi a nemzetközi gyűjteményben megjelenő formák, díszítések, színek ősi eredetét, univerzális motívumkincsét, amelyek örökérvényűvé teszik az alkotásokat.” – mondta el Nem’s Judith a kiállítás kurátora.

A kiállító művészek

A kiállító művészek 14 országból érkeznek, és több mint 100 alkotásuk lesz megtekinthető és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. Az alkotók ugyan azonos formanyelv keresztmetszetén találkoznak, mégis egyedi szisztémát, ritmust, diverz eszköztárat felvonultatva kommunikálnak a műveiken keresztül.

Olyan ismert alkotók munkáit mutatjuk be a magyarországi műkedvelő közönségnek, mint Helen Vergouwen, Haruhiko Sunagawa, Gael Bourmand, Daniel de Spirt, Henry Prosi vagy a dinamikus, innovatív MADI irányzat képviselői közül Vincenzo Mascia és Gianfranco Nicolato. Több művésznek, köztük Muneki Suzuki, Charles Bezie, Reale Franco Frangi most először lehet a műveit Magyarországon megtekinteni.

Nemzetközi kitekintés elismert magyar kurátorral

A nagyszabású kiállítás kurátora Nem’s Judith festőművész, műgyűjtő, aki maga is geometrikus absztrakt stílusban alkotó képzőművész; képei közül néhány ez alkalommal is megtekinthető lesz. Nem’s Judith-ot jól ismerik a nemzetközi műgyűjtói körökben, hiszen munkássága és élete jelentős részben Párizshoz kapcsolódik.

A művésszel a nemzetközi geometrikus kiállítás megnyitóján is találkozhatnak az érdeklődők, ahol egy kerekasztal-beszélgetés során sok izgalmas részletet tudhatnak meg a műfajról, a kiállított képekről, az alkotókról és az alkotásokhoz kapcsolódó trendekről, valamint tárlatvezetést tart az érdeklődők számára a megnyitót követően.

A több, mint húsz éve Budapesten működő, nagy presztízsű Abigail Galéria és Aukciósház fő profilja a Magyarországon született. Külföldön alkotó képzőművészek munkáinak hazai bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet a tehetséges, fiatal művészek felkarolására is. Hitelességét a szakértelem mellett garantálja, hogy valamennyi mű bevizsgálásra kerül. Így transzparens és tisztességes működése, valamint diszkréciója erős bizalmat épített ki a Galéria iránt.

A 2014-ben Budapestért díjjal is kitüntetett Hajdú Kata több mint 20 éve hozza el Budapestre a nemzetközi alkotókat. A kiállítás kapcsán elmondta:

“Fontos számomra, hogy segítsem a magyar művészetkedvelők és műgyűjtők bekapcsolását a nemzetközi művészeti élet vérkeringésébe. A kortárs gyűjtemények elengedhetetlen részei ma már a geometrikus alkotások, amelyek értéke a világban folyamatosan emelkedik, így befektetésként is fontos elemei egy szépművészeti portfóliónak.”

A Galériában megtalálhatóak a geometrikus művek mellett, a hazai 20 századi klasszikus és a 21. századi modern alkotások is. Így a galéria a vizuális kulturális művek széles spektrumát kínálja a gyűjtők és befektetők számára.

A kiállítás megtekinthető: 2024.05.28 – 2024.06.28. között

Cím: Abigail Galéria és Aukciósház
Millennium Center 1052 Budapest Piarista utca 4.
(Bejárat a Váci utca 19-21 felől is.)