MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A híres serpa unokája a világ legmagasabb hegyére is elhozta az internetet

A híres serpa unokája a világ legmagasabb hegyére is elhozta az internetet

telex.hu/Flachner Balázs

2014 óta van kiépített wifihálózat, internet pedig már 2003-ban is volt.

A világ egyik legextrémebb pontján, a Mount Everest nepáli alaptáborában 2014 óta van kiépített wifihálózat, internet pedig már 2003-ban is volt az Edmund Hillaryt és Tendzing Norgajt 71 éve az Everest csúcsára felsegítő egyik serpa unokájának köszönhetően.

Nagyapjához hasonlóan természetesen ő is serpaként tevékenykedik, Tszering Gjaltszennek hívják, és már a kétezres évek elején elkezdett foglalkozni a hegyi internettel, amikor még kevésbé mostoha körülmények között sem volt magától értetődő az internetelérés. A serpa vezetésével 2003-ban hozták létre a nepáli alaptábor első internetkávézóját, pontosabban egy húsz négyzetméteres sátrat, ahol műholdas kapcsolattal szerelt laptopokat lehetett használni több ezer dollárért.

A New York Times akkori cikke szerint a projekt kiindulópontja az volt, amikor Gjaltszen teljesen véletlenül találkozott egy Gordon Cook nevű fickóval 2002 novemberében. Cookot lenyűgözte, amikor megtudta, hogy több mint egy évvel azután, hogy a maoista lázadók lerombolták a közeli adótornyot, a nepáli férfi teljesen önállóan helyreállította a telefonos szolgáltatást a saját falujában, és úgy döntött, minden segítséget megad neki, hogy folytathassa a munkát.

Gjaltszen ekkoriban műholdas internetet is intézett a faluba, egy esti sörözés közben pedig a ma is létező, az Everesten gyűlő szemét összegyűjtéséért felelős nonprofit szervezetnél dolgozó haverjával közösen megfogant benne a gondolat, hogy az alaptáborban is össze lehetne hozni ugyanezt. Cook bevonta a projektbe a vezeték nélküli hálózatokban már akkor is tapasztalt Dave Hughest, akin keresztül Gjaltszenék kaptak három wifiátjátszót az amerikai Cisco Systemstől, vettek egy parabolaantennát, aztán nekiláttak a rendszer kiépítésének.

Ez persze nem meglepő módon nem volt egyszerű feladat. A parabolaantennát durván 600 méterrel a folyamatosan mozgó gleccseren lévő alaptábor fölött kellett elhelyezni, az átjátszóknak pedig a mozgó gleccseren kellett olyan helyet keresni, ahonnan nem kallódnak el, és akkor a megfelelő szigetelésről még nem is beszéltünk. Mindezt ráadásul úgy kellett megcsinálni, hogy Gjaltszenék nem igazán értettek az ilyen rendszerek kiépítéséhez, ezért Hughes a világ másik feléről, Coloradóból instruálta őket az interneten keresztül.

2004-ben aztán a lázadók visszatértek, Gjaltszen pedig a fenyegetések miatt kénytelen volt lemondani az általa kiépített hálózatról, és egészen 2014-ig nem is tudta újrakezdeni a munkát. Ekkor alapította meg az Everest Linket, ami minden szempontból túlmutatott azon, amit korábban csinált. A cég harminchat, napelemmel szerelt adótornyot épített a hegyen, amellyel nemcsak a hegymászóknak, hanem az ott élőknek is jelentősen megkönnyítette az életet. A szolgáltatást a serpák és a szállástulajdonosok ingyen használhatják, 2017 novembere óta pedig bárki ingyen használhatja orvosi segítség kéréséhez. A szolgáltatás nem olcsó – bár arról változó infók keringenek a neten, hogy pontosan mennyibe kerül –, de a műholdas megoldásoknál természetesen még mindig sokkal kevesebb pénzbe kerül.