MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A házasság szentélye

A házasság szentélye

termeszeti.hu

Rizs szárból készült kötél köti össze a feleség és férj sziklát.

Meoto Iwa: “Férj és Feleség szikla” avagy a “Házas sziklák” egy kis sziklapár a tengerben, a Futami Okitama-jinja szentély előtt, Japánban.

A sinto hiedelmek szerint a kövek a kami alkotóinak, a szellemeknek az egyesülését jelképezik és a férfi és nő házasságát ünneplik.
A nagyobbik szikla az Izanagi, a férj, 9 méter magasan emelkedik és kb. 40 méteres a kerülete. A csúcsán egy kis Shinto torii kaput találunk. Jobbján helyezkedik el a felesége, a 3.6 méter magas Izanami, ami kb. 9 méteres kerek alapon nyugszik. Mivel házasok, össze vannak kötve egy szent, fonott rizs szárból készült kötéllel.

A kötelek közel egy tonnát nyomnak és speciális ceremónia keretében cserélik le őket, májusban szeptemberben és decemberben. Ezeken a szertartásokon a helyiek újjáépítik az 5, egyenként 10 cm átmérőjű és 35 méter hosszú kötelet, amelyek összekötik és körülveszik a sziklákat.

A szentélyről készült lenyomat alapján a kötelet a 14. században már biztosan kifeszítették. A sziklaképződmény neve, a Meoto azonban a Meidzsi-korszakból való, előzőleg takeishizaki-nak hívták. A régi időkben csupán egy nagyon kis szentély állt itt, amit idővel nagyobbra cseréltek. A jelenlegi fő szentély betonból készült és a sziklás parton áll, rendszeresen elmossák a hullámok és viharok.

Meoto Iwa-t napjainkban a házasság szentélyeként tisztelik és nem ritka párokat látni előtte imádkozni, akik abban a reményben keresik fel a helyet, hogy a frigyük tartós és boldog lesz.
A legjobb, ha nyáron, hajnalban látogatjuk meg a sziklákat, amikor a felkelő Nap közöttük bukkan elő és a távolban a Fuji látszik. Aszálynál nem tűnik úgy, mintha a víz választaná szét a sziklákat, viszont száraz lábbal juthatunk a közelükbe.