MENÜ
2024. május 9.
Gergely
A háború és értelmetlen pusztítás megrázó képe nyerte az idei World Press Photo fődíját

A háború és értelmetlen pusztítás megrázó képe nyerte az idei World Press Photo fődíját

hvg.hu

A fotó örökre beleégett a világ kollektív emlékezetébe.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Az ukrajnai háború egyik ikonikus fotója nyerte meg a World Press Photo idei fődíját – adta hírül a Yahoo News. Az AP fotósa, Jevgenyij Maloletka azt örökítette meg tavaly márciusban, ahogy ukrán katonák vagy mentősök hordágyon cipelnek egy életveszélyesen megsérült terhes nőt a lebombázott mariupoli szülészetnél.

A fotón látható 32 éves nő, Irina Kalinyina életveszélyes sérüléseket szenvedett, és fél órával azután halt bele sérüléseibe, hogy világra hozta Miron nevű gyermeke élettelen testét.

„Számomra ez egy olyan pillanat, amelyet el akarok felejteni, de nem tudok. A történet mindig velem marad” – mondta Maloletka a bejelentés előtt egy interjúban.

„Jevgenyij Maloletka az orosz-ukrán háború egyik legmeghatározóbb képét örökítette meg hihetetlenül nehéz körülmények között. Az ő rendíthetetlen bátorsága nélkül keveset tudnánk Oroszország egyik legbrutálisabb támadásáról. Rendkívül büszkék vagyunk rá" – mondta Julie Pace, az AP alelnöke és vezető szerkesztője.

J. David Ake, az AP fotóigazgatója hozzátette: „Nem gyakran fordul elő, hogy egyetlen kép ennyire beleég a világ kollektív emlékezetébe. Jevgenyij Maloletka a fotóriporteri munka legmagasabb szintjét képviseli azzal, hogy képes volt megörökíteni a „döntő pillanatot", miközben világszerte fenntartotta az AP újságíróinak hagyományát, hogy fényt derítsen arra, ami egyébként láthatatlan maradt volna."

Maloletka és a szintén ukrán Misztiszlav Csernov, az AP videó-újságírója, éppen akkor érkezett Mariupolba, amikor Oroszország 2022. február 24-i inváziója elindította Európa második világháború óta legnagyobb konfliktusát. Több mint két hétig maradtak, és megörökítették, ahogy az orosz hadsereg a várost ostromolja, kórházakat és más polgári infrastruktúrát támad. Az AP nyomozása szerint akár 600 ember is meghalhatott, amikor tavaly március 16-án egy óvóhelynek használt mariupoli színházat találtak el.

Végül a páros volt az egyetlen nemzetközi újságíró a városban, amikor sikerült kockázatos módon elmenekülniük.

Maloletka elmondta, hogy ő és Csernov fontosnak tartották, hogy a veszély ellenére Mariupolban maradjanak, „hogy rögzítsék az emberek hangját, megörökítsék érzelmeiket, és megmutassák ezeket az egész világnak".

Maloletka ostromlott Mariupolról készített fotósorozata elnyerte a márciusban meghirdetett európai regionális World Press Photo Stories díjat is, de Mariupolról készült képeit olyan díjakkal is elismerték, mint a Knight International Journalism Award, a Visa d'or News Award és a Prix Bayeux Calvados-Normandie.

A World Press Photo csütörtökön bejelentett három másik globális kategóriájában a kétszeres World Press Photo-győztes dán Mads Nissen nyerte az év fotótörténetét a Politiken és a Panos Pictures számára készített, „Az afganisztáni béke ára" című sorozatáért, amely a 2022-es afganisztáni mindennapi életről szól.

Az örmény Anush Babajanyan nyerte el a hosszú távú projekt díját a VII Photo és a National Geographic Society számára készített „Battered Waters" című munkájáért, Mohamed Mahdy egyiptomi fotós pedig a nyílt formátum díját nyerte el a „Here, The Doors Don't Know Me" című munkájáért.

A négy globális győztest 127 ország 3752 pályázójának több mint 60 ezer pályaműve közül választották ki.

A korábban bejelentett regionális győztesek között volt Maya Levin is, aki az AP számára készített képéért, amelyen izraeli rendőrök verik meg az Al Jazeera újságírója, Shireen Abu Akleh koporsóját tartó gyászolókat, akit halálos lövés ért, miközben egy ciszjordániai izraeli katonai rajtaütésről tudósított. Nemzetközi nyomásra az izraeli védelmi erők elismerték, hogy valószínűleg egyik katonájuk lőtte le a neves tudósítót. Az IDF tagadta, hogy a lövés szándékos volt, és az ügyet lezártnak nyilvánította.

Emilio Morenatti, az AP Pulitzer-díjas fotósa, aki Afganisztánban végzett tudósítása során vesztette el a lábát, kitüntető elismerésben részesült az orosz invázió miatt végtagjukat elvesztett ukrajnai emberekről készült képsorozatáért.