MENÜ
2024. május 7.
Gizella
A háború első óráiban meg akarták ölni Zelenszkijt és családját

A háború első óráiban meg akarták ölni Zelenszkijt és családját

hvg.hu

Az ukrán elnök a Time magazinnak nyilatkozott az országát ért támadás kezdeteiről.

Volodimir Zelenszkij a mostani Time magazin címlapsztorija, az anyagban az ukrán elnök és további megszólalók az orosz invázió kezdeteiről is beszélnek, köztük arról, hogy mennyire közel kerültek az orosz katonák ahhoz, hogy megtalálják az ukrán elnököt rögtön a háború első napján.

Simon Shuster két hetet töltött az ostromlott ukrán fővárosban áprilisban, az elnöki rezidencián. Az elkészített interjúk nyomán azt írta, hogy az orosz csapatok csak percekre voltak attól, hogy megtalálják Zelenszkijt és családját a háború első óráiban. Az elnöki rezidencia dolgozói minden, a kezükbe akadó dologgal próbálták elszigetelni az épületet, miközben Kijev utcáin már tűzharcok dúltak, és a lövések még a rezidencia falain belül is hallatszottak. Zelenszkijt az ukrán hadsereg arról értesítette, hogy orosz csapatok ejtőernyőztek a városba, hogy megöljék vagy elfogják őt és családját.

"Amint leszállt az éj azon az első napon, tűzharcok törtek ki körös körül a kormányzati negyedben. A rezidencia őrei lekapcsolták a villanyokat, majd golyóálló mellényeket és gépkarabélyokat vittek Zelenszkijnek és nagyjából tucatnyi segítőjének. Csak néhányuk tudta, hogyan kell kezelni a fegyvereket" – írja Shuster.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt Shusternek, hogy az oroszok két hullámban akarták bevenni a rezidenciát. Zelenszkij azt mondta, ekkor még a felesége és a gyerekei is az épületben voltak. Ismert, hogy az amerikaiak felajánlották Zelenszkijnek, hogy kimenekítik az országból. Ekkor hangzott el az ukrán elnök egyik emlékezetes mondata, mely szerint "lőszerre van szükségem, nem fuvarra".

Zelenszkij most arról beszélt Shusternek, hogy a háború eddigi két hónapja nagy nyomokat hagyott rajta.

"Megöregedtem. Attól a sok bölcsességtől öregedtem így meg, amit sohasem akartam a magaménak tudni. Ez az a bölcsesség, ami a halottak számához és az orosz katonák által elkövetett kínzásokhoz kötődik... Őszintén szólva sohasem akartam ilyen tudást szerezni."

Az ukrán elnök arra is utalt, hogy nincsenek illúziói arról, hogyan fogadja majd a Nyugat a háború elhúzódását.

"Az emberek az Instagramon, a közösségi médiában látják ezt a háborút. Amikor ráunnak, majd arrébbscrolloznak."