MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A gyermekzseni titka az önállóság?

A gyermekzseni titka az önállóság?

24.hu

Még csak kétéves, de maga mossa a ruháit, lasagnét készít és tököt farag halloweenkor.

Jax Taylor még csak kétéves, de már szinte önállóan éli az életét a családjában – írja a Daily Mail. Édesanyja, Florence úgy döntött, hogy az úgynevezett Montessori módszerrel neveli a kisfiát, azaz minél több teret enged a gyereknek, hogy önállóan tanuljon és fedezzen fel dolgokat. Sokan kritizálják, hogy a gyerek így nincs biztonságban, de Florence mindig hangsúlyozza, hogy ott van Jax mellett, így nem történhet semmi baja.

Főképp olyan, mindennapi életben is végzett tevékenységeket csinálnak közösen, mint a mosás, a mosogatás vagy a barkácsolás.

Az anyuka elmondta, csak olyan dolgokba vonják be a gyereket, ami érdekli, így nincs kényszer, további előnye, hogy nem kell elküldenie a fiát, mert túlságosan elfoglalt a házi munkával, hisz majdnem mindent közösen csinálnak. A fiú jóval kortársai előtt elsajátít több készséget, annak ellenére, hogy mindössze kétéves, már sok olyan feladatot el tud végezni, amelyekkel a nála kétszer idősebb gyerekek is megküzdenének.

Tudja például, hogy hogy kell elindítani egy mosást, mi a megfelelő beállítás, vagy hogy milyen öblítőt kell használni.

Bementem a konyhába, és láttam, ahogy átteszi a mosást a szárítógépbe, nem volt más dolgom, csak köszönetet mondani neki – mondta az anyuka.

A kisfiút a főzés is érdekli, igaz, gyerekek számára készült biztonságos eszközöket használ. Ma már nagyjából egyedül készít lasagnét, bolognai makarónit vagy omlettet.

Mindig ott vagyok és figyelek rá. Használja a tűzhelyet, de már tudja, hogy forró, és nem szabad hozzáérni. Soha nem is nyúlt oda, még engem is figyelmeztet erre!

A fiú egymaga tud teát főzni, természetesen koffeinmenteset, ha pedig megéhezne, akkor összeüt valamit.

Nem kell ötpercenként hallgatnom, hogy éhes és enni kér. Elég önálló ahhoz, hogy elintézze magának – mondta anyukája.

Jax azt is magától tanulta meg, hogy nem szabat körülnézés nélkül átmennie az úton, vagy hogy hogyan kell használni egy ollót, sőt, halloweenkor maga faragott ki késsel egy tököt.

A kisfiú még soha nem szenvedett sérülést, szemben azokkal a kortársaival, akik nagyjából semmit sem csinálnak egyedül.

Florence elmondta, hogy akkor sem változtatna a nevelési módszerein, ha Jax megsérülne, de szerinte annyira figyelnek rá, hogy nem fenyegeti ez a veszély.

Sokan félnek ettől a megközelítéstől, sőt, egyesek azt is állítják, hogy felelőtlen, de Florence családja és barátai támogatják őt.