MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A francia elnök beismerte a hibákat, „harmadik utas

A francia elnök beismerte a hibákat, „harmadik utas" szigorítást hirdetett meg

24.hu

Bezárják a francia iskolákat, a szülők segélyt kapnak.

A koronavírus-járvány megfékezéséért szombattól négy hétre az egész országra kiterjesztik a korlátozásokat, amelyek két hete élnek Párizsban és tizennyolc megyében – jelentette be a televízióban Emmanuel Macron elnök. A „harmadik utas” megoldásnak nevezett szigorítás lényege, hogy az intézkedésekkel nem kényszerítik otthon maradásra az embereket – írta az MTI.

A kormány otthoni munkavégzést ajánl. Az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 és reggel 6 óra között lesz érvényben, napközben a lakhelyet csak 10 kilométeres körzetben lehet elhagyni, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közti közlekedés tilos, kivételt a halaszthatatlan, hivatalos ügyek jelentenek, de utóbbi esetben írásos igazolás szükséges.

Csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, de a gyógyszertárakon, élelmiszert forgalmazó üzleteken, benzinkutakon kívül e körbe tartoznak a zenei és könyvesboltok, fodrászatok, virág- és barkácsboltok.

Az államfő bejelentette, hogy az iskolák, az óvodák és a bölcsődék három hétre bezárnak. Első héten távoktatás lesz, utána két hétig tavaszi szünet. Április 26-tól az óvodások és az általános iskolások, május 3-tól a középiskolások visszatérnek az intézményekbe. Az idei tanévben, európai kivételként, eddig nem zártak be az iskolák, noha az ellenzék és a pedagógusok szakszervezetei ezt sürgették, ellentétben a szülői egyesületekkel.

Tény, hogy a vírus terjed az oktatási intézményekben, de nem jobban, mint máshol.

Ezt mondta Emmanuel Macron, jelezve, eddig azért hagyták nyitva az iskolákat, hogy megőrizzék a fiatalok mentális egészségét és elkerüljék a hátrányos helyzetű tanulók leszakadását. Azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyerekeik elhelyezését, ezért otthon kell maradniuk, illetve nem tudnak otthonról dolgozni, munkanélküli segélyt kapnak. Minden más fizetésből élőnek és vállalkozónak az eddigi bérkiegészítő támogatásokat szavatolják.

Az elnök kiemelte, a húsvéti hétvégén még szabad a közlekedés, így mindenki megválaszthatja a helyet, ahol a következő egy hónapot kívánja tölteni.
Május közepétől szigorú szabályok betartása mellett kezdődhet a kulturális intézmények, a kávéházi és éttermi teraszok újranyitása.

Május közepe és a nyár kezdete előtt közzétesszük a fokozatos nyitás menetrendjét a kultúra, a sport, a szabadidős helyek, a rendezvények, a kávéházak és az éttermek számára – fogalmazott az államfő, akitől a járványügyi szakemberek jelentős része szigorú lakhelyelhagyási tilalmat vát, miután a súlyos betegek száma átlépte az őszi tetőzés szintjét. Emmanuel Macron a kevésbé szigorú lezárást rendelte el, de kiemelte, az intenzív ágyak száma a tavalyi tavaszi védekezéshez hasonlóan 10 ezerre bővül.

Elsősorban a párizsi kórházakban nyílnak új ágyak azért, hogy ne kelljen „túl sok műtéti beavatkozást elhalasztani”. Az elnök külön megköszönte az orvostanhallgatóknak, a nyugdíjasoknak, a hadsereg egészségügyi szolgálatának, és minden önkéntesnek, akik részt vesznek a kapacitás bővítésében.

Az államfő egyértelművé tette, hogy továbbra is az oltási kampány felgyorsítása a legfőbb cél.

Ennek a járványnak mindegyik fázisában elmondhatnánk, hogy lehetett volna jobban is csinálni, hogy követtünk el hibákat. Ez mind igaz – ismerte el. Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy kitartottak, tanultak a hibákból és minden alkalommal fejlődtek.