MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A földkéregbe hatolnak az új, olcsó energiaforrásért

A földkéregbe hatolnak az új, olcsó energiaforrásért

origo.hu

Évmilliókra elegendő olcsó energiaforrást használna ki egy amerikai startup.

Elképesztő terve van egy amerikai vállalkozásnak: rétegről rétegre ássa át magát a bolygón, hogy elérje a hő és energia egy kiaknázatlan forrását, amelyet erőmű működtetésére szeretnének felhasználni.

A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint a Quaise Energy amerikai startup, amely kapcsolatban áll a MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósaival, teljesen új innováció terveivel állt elő: EGY 20 KILOMÉTER MÉLY FÚRÁSRA KÉSZÜL, AMELY MÉG A LEGKEMÉNYEBB KŐZETEKET IS LEKÜZDI.

Az induló vállalkozásnak van arra terve, hogyan lehet a kőzetrétegeken áthatolni. A hagyományos fúrásoknál használt fúrók tehetetlenek lennének és gyorsan elhasználódnának. A Quaise Energy ezért a kőzet "elpárologtatásának" technológiája felé fordul. A földkéregbe való behatoláshoz egy girotronnak nevezett, mikrohullámokat kibocsátó eszközt fog használni, amely milliméteres méretű elektromágneses hullámokat generál az elektronok erős mágneses térben történő ciklotron-rezonanciája révén.

A KONKRÉTUMOKAT EGYELŐRE MÉG TITOK ÖVEZI, DE A CÉL, HOGY 2026-RA EGY KÍSÉRLETI GEOTERMIKUS "KÚT" ÜZEMBE ÁLLJON. AZ ELSŐ GEOTERMIKUS ERŐMŰ PEDIG ÖT-HAT ÉV MÚLVA KEZDHETI MEG MŰKÖDÉSÉT.

Az úgynevezett mélygeotermikus energiáról szóló elképzelésével (a közönséges geotermikus energia általában a legfeljebb 150 méteres mélységben lévő lelőhelyekre vonatkozik) az emberiség olyan energiaforrásokat fog elérni, amelyeket még nem aknáztak ki. A célmélységben, ahová az amerikai startup fúrni akar, a kőzetek hőmérséklete eléri az 500 Celsius-fokot. A projekt megvalósítása teljesen tiszta energiaforrást fog biztosítani, és még évmilliókig elegendő lesz a világ minden táján élő emberek szükségleteinek kielégítésére.

PÉNZ ENERGIAINNOVÁCIÓGEOTERMIKUS ENERGIAGAZDASÁGPÉNZ