MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A déli part is tud veszélyes lenni

A déli part is tud veszélyes lenni

telex.hu

A két fiú a szülők tudtával volt bent a vízben két gumimatraccal.

A Balaton déli partján jellemzően sekély a víz, akár több száz métert be lehet gyalogolni a tóba, vasárnap mégis egy 13 és egy 17 éves testvérpár fulladt meg Alsóbélatelepnél.

A háromgyermekes család előző nap érkezett a Balatonhoz. A legkisebb testvér a szülőkkel kint maradt a parton, a két nagyobb fiú a szülők tudtával volt bent a vízben két gumimatraccal. A szülők figyelték is őket a partról.

Az idő jó volt, sütött a nap, a víz szinte teljesen sima volt.

Egy SUP-os látott meg két gazdátlan gumimatracot a vízben, jó 400 méterre a parttól. Az egyik matrac mellett meglátta a kisebb fiú vízben lebegő testét. A fiút a SUP-ra húzta, és úgy vitte ki a partra. Ott a vízimentők, a mentők és a légimentők próbálták meg újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Hamar kiderült, hogy idősebb testvére sincs meg. A vízimentők először három mentőhajóval indultak a keresésére, és csatlakozott hozzájuk egy rendőrségi járőrhajó is. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az első negyedórában a rendőrség helikoptere is a terület felett körözött, mondta a Telexnek Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A helikopter abban az esetben tudja segíteni a keresést, ha valakinek nem megy víz a tüdejébe, és a felszínen marad. Ez történt a múlt héten például Ábrahámhegyen, ahol egy nő holttestét így találták meg.

A vízimentők az elején több egymásnak ellentmondó vagy téves információt is kaptak, ezek kiértékelése, összesítése is megnehezítette a keresést. Miután a helikopteres keresés nem vezetett eredményre, a három szonárral felszerelt hajó mellé megérkezett a vízimentők negyedik mentőhajója is. Végül elég nagy területet átfésülve a víz alatti ultrahangos keresővel találták meg az idősebb testvér holttestét a parttól kb. 400-450 méterre.

Azt egyelőre nem sikerült tisztázni, mi történhetett a két fiúval, mert senki nem látta, hogyan kerültek a vízbe.

„Az a baj a déli parttal, hogy a sekély víz hamis biztonságérzetet ad azoknak, akik nem tudnak jól úszni. A déli parton a tó sokáig nem mélyül, 300-400 méter után viszont egy úgynevezett marás van, ahol métereken belül drasztikusan változik a vízmélység” – figyelmeztetett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Az ember még azt érzi, mehet beljebb a vízben, hiszen az előbb is leért a lába, a következő pillanatban azonban az addig félméteres víz hirtelen 3 méter méllyé is válhat. Ezt a nem Balaton mellett élők általában nem tudják."

A szülők kikérdezése után világossá vált, hogy a két gyerek úszástudása nem volt megfelelő ahhoz, hogy a mély vízben legyenek. „Valamilyen szinten tudtak úszni, de a szülők elmondása szerint mély vízben tartósan nem tudtak tartózkodni” – mondta a Telexnek Bagyó Sándor.

Ugyan a legtöbb helyen van strandzáró bója, amely felhívja a figyelmet arra, hogy mélyülhet a víz, ezt a legtöbben nem veszik figyelembe. „Ha a közúton 40-es tábla van, az emberek sajnos ott is gyakran 50-60-nal mennek. Ezek a táblák csak figyelmeztetnek, de sajnos nem tudják megvédeni az ember életét. Nem lehet mindenki mellé vízimentőt állítani, a legtöbb vízi balesetnél az egyéni felelősség az elsődleges ok” – mondta a vízimentők vezetője.

„Évek óta azt gondolom, hogy még hangsúlyosabban kellene tájékoztatni a strandolókat a Balaton veszélyeire” – mondta Bagyó Sándor. Bagyó szerint a két fiatal értelmetlen halálából azt az üzenetet érdemes kiolvasni, hogy minden önkormányzatnak, strandüzemeltetőnek ezután még jobban oda kell figyelnie a strandolók felvilágosítására, informálására, de az emberi életeket csak úgy lehet megvédeni, ha mindenki vigyáz önmagára és a másikra is.