MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A civilek segítettek, hogy oltásra regisztráljanak a hátrányos helyzetben lévők

A civilek segítettek, hogy oltásra regisztráljanak a hátrányos helyzetben lévők

hvg.hu

Az ország hátrányos helyzetű településein kampányolnak.

Az önkéntesek szerint több településen elutasítással és fenntartással fogadták a felajánlott segítséget, amiben a közösségi médiában terjedő álhírek is szerepet játszottak.

Összesen 13 428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az „Oltass, hogy élhess!” címmel lezajlott országos civil kampány önkéntesei és aktivistái az elmúlt három hétben Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, zsákfalvakban – közölte az aHang hétfőn.

A 168 települést elérő akcióban már közel 5000 ember meg is kapta a védőoltás első adagját.

A koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében április közepén országos, átfogó kampány indult az Országos Roma Önkormányzat koordinálásában a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistáinak részvételével. A projekt célja, hogy az ország leghátrányosabb helyzetű településein segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igényléséhez.

A témában kiadott közlemény szerint nagyon sok család nem rendelkezett internetkapcsolattal, sokaknak egyáltalán nem volt e-mail címe, de olyan technikai eszközük sem volt, amivel igényelhették volna a védőoltást. Az aktivisták internettel ellátott tabletekkel járták a kijelölt települések utcáit, és akik élni kívántak a lehetőséggel – akár e-mail-címeket regisztrálva – segítséget kaptak a kormányzati honlapra szükséges adatok feltöltésében, és a védőoltás igénylésében.

Számos településen problémaként merült fel az is, hogy emberek nem rendelkeztek telefonszámmal, ezért a regisztráció során az aktivista a saját elérhetőségét adta meg a honlapon, majd a védőoltás helyéről és időpontjáról később egyenként értesítette a regisztráltakat. Az aktivisták visszajelzései szerint a kampánynak köszönhetően mintegy ötezer ember már meg is kapta a védőoltás első adagját.

A regisztrációs kampányban részt vevő önkéntesek és aktivisták az egészségügyi és biztonsági előírások betartásával kapcsolatos képzésen is részt vettek a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében, és arra is felkészítették az önkénteseket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a településeken azoknak az embereknek is, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, és ezért nem tervezik beoltatni magukat. Az aktivisták minden településen arra is felhívták a figyelmet, hogy a védőoltás senki számára nem kötelező, és senkit nem akarnak rábeszélni arra, ám aki szeretne élni a lehetőséggel, de valamilyen oknál fogva nem tud, az helyben azonnal segítséget kaphat.

A kampányban tevékenykedett összesen 108 aktivista és önkéntes, több mint 32 ezer embert értek el és szólítottak meg három hét alatt a 14 megyében zajlott akció keretében.

Bár kezdetben az emberek nagyobb számban elutasítással, fenntartással fogadták a segítségnyújtási lehetőséget, részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykák miatt, a kampány második felében már több településen maguk az emberek keresték az önkénteseket, segítséget kérve a regisztrációhoz.

A kampány során az egyik legnagyobb problémaként az volt tapasztalható, hogy a védőoltásra regisztráltakat sokszor olyan oltópontokra irányítják, amelyek több tíz kilométerre vannak a lakóhelyüktől, így komoly anyagi problémát jelent számukra az utazás. További problémaként jelentkezett, hogy a vírusfertőzésben elhunyt emberek családtagjainak óriási anyagi megterhelést jelent a hozzátartozók temetési költsége – közölte az aHang.