MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Bukott EU-s képviselő nyugdíja

Bukott EU-s képviselő nyugdíja

24.hu nyomán, fotó: index.hu

Nyugdíj fronton is jelentős összegről kénytelen lemondani az egykori fideszes politikus.

A botrányba keveredett és lemondott Szájer Józsefet most nem csak politikai károk érik, hanem mesés brüsszeli fizetésének is búcsút mondhat – írta meg az Mfor.hu. A lap azt is kiszámolta, hogy nagyságrendileg mekkora összegtől esik el a tegnap este már a Fideszből is kilépett Fidesz-alapító.

Az EP-képviselők nettó fizetése 6962 euró, ami tavaly áprilisban még 2,1 millió forintot ért, most viszont már 2,4 millió forintot (a magyar fizetőeszköz gyengülése miatt). A Parlament 323 euró összegű átalányjuttatást fizet a képviselőknek szállásköltségeik és kapcsolódó költségeik fedezésére minden olyan napra, amikor a képviselő Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végez, feltéve, hogy aláírták a jelenléti ívet. Ez az összeg a hotelszámlák, étkezések és minden más felmerülő kiadás fedezésére szolgál. Ez a 323 eurós napidíj 2019-ben még 102 ezer forintot ért, ma már napi 114 ezer forintot. Az általános költségtérítés pedig a lap szerint a képviselő parlamenti tevékenységéből eredő kiadások fedezésére szolgál, ennek havi összege 2020-ban 4563 euró, ami 1,6 millió forint.

A képviselők utazási költségeit is megtérítik. Sőt, mandátumuk lejártával még a képviselők a fizetésükkel egyenértékű, átmeneti juttatásban részesülhetnek annyi hónapon át, ahány évig hivatalban voltak. Szájer József 16 évig volt hivatalban, tehát még 16 hónapig kapta volna a fizetését, ha kitöltötte volna a mandátumát 2024-ig, de neki most nem lejárt a mandátuma, hanem lemondott róla, így ezt a 38 millió forintot is elveszíthette.

Nyugdíj fronton is jelentős összegről kénytelen lemondani az egykori fideszes politikus. Szájer József 59 éves, a volt képviselők pedig 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak, a nyugdíj összege pedig a mandátum minden teljes éve után a tiszteletdíj 3,5 százaléka. Így pedig a politikus a mai árfolyamon számított 2,4 millió forintos fizetésének nem a 70, hanem csak az 56 százalékát fogja kapni, hiszen 20 év helyett csak 16 év a mandátumban töltött idő. Ez havi 1,6 millió forintos nyugdíj helyett havi 1,3 millió forintos nyugdíjat jelent majd.