MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
A brit bíróság engedélyezte Assange kiadatását az Egyesült Államoknak

A brit bíróság engedélyezte Assange kiadatását az Egyesült Államoknak

spiegel.de

Assange 175 év börtönt kap a kémügyben.

Egy londoni bíróság hivatalosan jóváhagyta Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak, most már csak a brit belügyminiszternek kell beleegyeznie. A WikiLeaks alapítója életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

A londoni Westminster Magistrates Bíróság hivatalosan kiadta a kiadatási végzést. Ez most Priti Patel brit belügyminiszterhez kerül a végső döntés érdekében. Assange ügyvédeinek azonban négy hetük van arra, hogy további indokokat nyújtsanak be a kifogásra. Nem kizárt a további bírósági eljárás sem.

Assange ügyvédei már közölték, hogy fellebbeznek Patel döntése ellen, ha hozzájárul, és a per egyéb vonatkozásai ellen is fellebbezést kezdeményezhetnek.

Az amerikai igazságszolgáltatás bíróság elé akarja állítani az 50 éves férfit kémkedés vádjával. Ha elítélik, akár 175 év börtönt is kaphat. Azzal vádolják, hogy Chelsea Manning bejelentővel együtt ellopott és közzétett titkos anyagokat az Egyesült Államok iraki és afganisztáni katonai műveleteiből, és ezzel veszélyeztette az amerikai informátorok életét.