Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
23 óra és 12 perc

23 óra és 12 perc

hvg.hu

A Japánban felépített ház váza vasbetonból van. A gyártó szerint a festés tartott a legtovább.

A 3D-nyomtatás olyan technológia, amiről már többször bebizonyosodott, hogy nemcsak díszeket, szobrokat lehet vele előállítani – hanem például egy lakhatásra alkalmas ingatlant is. Nem egy cég szinte sportot űz abból, hogy a legrövidebb idő alatt építsen fel egy-, esetleg kétszemélyes lakrészeket, amik általában tényleg nagyon gyorsan el is készülnek.

A japán Serendix most valószínűleg mindenkit lekörözött azzal a fejlesztéssel, amit Sphere-nek neveztek el. Az Aicsi prefektúrában felépített ház ugyanis 23 óra és 12 perc alatt készült el. Ez az otthon viszont nem műanyagból van, az alapja vasbeton, ami a tartósság miatt sem mindegy – írta az Autoevolution. Arról nem is beszélve, hogy az ingatlan így a benne lévőnek is nagyobb védelmet nyújt.
Hatalmas terekre persze ne is gondoljunk, hiszen a nyomtatott ház alapterülete mindössze 10 négyzetméter. A cég ugyanakkor nem is nagycsaládosoknak kínálná ötletét, hanem egyedülállóknak, vagy olyanoknak, akik lakhelyét egy természeti katasztrófa elpusztította. Na, nem ingyen: a kuckóért 26 ezer dollárnak megfelelő jent kérnek, ami nagyjából 8,8 millió forintot jelent.
A Serendix szerint a gyártási folyamat leghosszabb részét a ház vázának lefestése jelentette, de úgy vélik, hogy a technológia javításával majd ezen is sikerül gyorsítani. A szerkezet belső terével kapcsolatban viszont semmit nem közöltek, így nem tudni, hogy annak elkészítése is beleértendő-e az alig egynapos építkezésbe.