MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
10 millió dollárt érő aranykockát tett ki a Central Parkba

10 millió dollárt érő aranykockát tett ki a Central Parkba

telex.hu

Furcsa művészeti élményben lehetett részük szerdán a New York-i Central Park látogatóinak.

Bármilyen őrültségnek is hangzik, de igaz: egy német pop-art művész egy aranykockát rakott ki a latyakba a park egyik ösvényén, amivel aztán bárki kedvére fotózkodhatott.

Az NDK-ben született Niclas Castello az új kriptovalutájára akarta felhívni a figyelmet a különös performansszal. A kocka nem tömör arany, a nagyjából 45 centiméteres oldallapjai 24 karátos aranyból készültek egy svájci öntödében. Az alkotás súlya közel 185 kiló, az értékét 10-11 millió dollárra becsülik. Castello elmondása szerint az volt az elképzelése, hogy valami nem evilágit, valami megfoghatatlant hozzon létre. A 43 éves művész azzal hangsúlyozza az aranykocka, mint műtárgy ritkaságát, hogy csak egyetlen napig állította ki, és megígérte, hogy senkinek sem fogja eladni. A kiállított kockára természetesen biztonsági őrök vigyáztak ez idő alatt, ahogy az a lenti fotón is látható.

Az alkotás egy komoly marketingkampány része, a New York Times aznapi számában egy hirdetést is megjelentetett a februárban induló kriptovalutáról, a Castello Coinról, amelynek darabját jelenleg 0,44 dolláros áron lehet megvenni. Marina Dertnig, a marketingcsapat egyik tagja szerint a művész magánúton már elég kriptovalutát adott el ahhoz, hogy finanszírozni tudja ezt a projektet.

A New York Times megjegyzi, hogy a New York-iak 2017 óta nem láthattak nyilvánosan ilyen nagy aranytömböt, akkor az olasz Maurizio Cattelan 18 karátos aranyból készült „Amerika” című vécéjét állították ki a Guggenheim Múzeumban.