MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Az orosz oligarcha állítja, az ő pénzük is elfogy a háborúban

Az orosz oligarcha állítja, az ő pénzük is elfogy a háborúban

forbes.hu / Zsiborás Gergő

Durva kritika a Kremlnek az egyik leggazdagabb orosz oligarchától.

Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha csütörtökön a szibériai Krasznojárszki Gazdasági Fórumon bírálta a moszkvai tisztviselőket a külföldi befektetők elüldözése miatt, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország további források nélkül már jövőre kifogyhat a készpénzből.

Gyeripaszka arról beszélt, hogy a háború komolyan megterheli a költségvetés kiadási oldalát, miközben kérdéses, hogy Oroszország meddig képes hosszú távon működni deficittel és külföldi befektetők nélkül.

Mi várható a háborúban?

A fórumon szokatlan nyíltsággal kritizálta a moszkvai vezetést, amely szerinte állandóan egymás ellen fordítja az államot és az üzleti élet képviselőit. A milliárdos szerint az ukrajnai háború intenzitásában 2025-ig nem várható enyhülés. Ez potenciálisan legalább egy évtizedig tarthatja még távol a nyugati befektetőket Oroszországtól. Szerinte ez elég nagy gond, mert az ország működtetéséhez szükség van a nyugati tőkére. Azt is hozzátette, hogy „az államkapitalizmus út a semmibe.”

Szerinte Oroszországnak inkább a piacgazdaságot kellene tovább fejlesztenie. Kifejtette, hogy a nyugati befektetők megnézik közelebbről, hogy az orosz befektetők hogyan és milyen felételek mellett keresnek pénzt, és ha az országot nem teszik vonzóvá, akkor 10 év múlva is csak beszélgetni fognak az elszalasztott lehetőségekről. Ilyen feltételek mellett nem lehet befektetői bizalmat építeni.

Bajban van az orosz gazdaság

Gyeripaszka szerint itt az idő, hogy Oroszország magával foglalkozzon, rendbe tegye saját ügyeit (például a rendkívül drága állami bürokráciát a felére kellene csökkenteni). A milliárdos szerint fel kellene hagyni az álmodozással arról, hogy Oroszországnak különleges státusza van a világban.

Gyeripaszka szerint az orosz vállalkozók sem veszik komolyan a piaci szabályokat, ha azokat negyedévente újraírják, a büntetőtörvénykönyv gazdaságot érintő részeit pedig egész egyszerűen dekriminalizálni kellene.

Azt is mondta, hogy a nyugati szankciós csomagoknak súlyosak a következményei.

„Már jövőre nem lesz pénz” – jelentette ki a szankciós listára feltett iparmágnás. Gyeripaszka azt mondta, hogy elborzadva nézi a költségvetés bevételi oldalát. Arra is utalt, hogy az orosz állam eleve nagyon pazarlóan és korruptan működik, sokkal inkább, mint azt korábban gondolta.

Gyeripaszka arról is kritikusan beszélt, hogy azt gondolta, hogy Oroszország egy európai ország, de úgy tűnik, erről le kell mondaniuk – és „az ázsiai gyökereik felé kell fordulniuk a következő években”.

Oroszország katonai kiadásai tavaly 3,5 billió rubelre emelkedhettek, de jelentések szerint szeptemberre ezt a szintet is meghaladhatták. Mivel egyre több ország tiltja be az orosz befektetéseket, előrejelzések szerint az ország költségvetési hiánya több mint 55%-kal, 4,5 billió rubelre emelkedhet. A megkérdőjelezhető orosz adatok és az olajárak (Oroszország legnagyobb exportcikke) körüli bizonytalanság miatt nehéz megmondani, hogy Oroszország meddig bírja ki ekkora hiánnyal.

Az iparmágnás, aki egykor a leggazdagabb orosz volt

Oleg Gyeripaszka a Basic Element alapítója, ez egy olyan orosz ipari csoport, amely többek között az alumíniumiparban, az energiaiparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban érdekelt. Szibériában több nagy telephellyel rendelkezik a cégcsoport.

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtt a leggazdagabb orosz, a világ 9. leggazdagabbja volt a Forbes kimutatása szerint. Cégcsoportjait azonban komoly adósságok terhelték, így a 2008-as válság nagyon komolyan érintette, szinte csoda, hogy talpra tudott állni. A háború előtt 3,8 milliárd dollárra becsülte vagyonát az amerikai Forbes, jelenleg 2,9 milliárd dolláros vagyona van.

(Meduza/Forbes)