Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ahány kert, annyi szokás...

Ahány kert, annyi szokás...

24.hu

Új kertészeti trendek, ami sokunknak fog tetszeni.

Mint ahogyan az élet minden területén, a kertészetben is szeretünk új dolgokat kipróbálni, kísérletezni és alkotni. Ezen tényből kiindulva nézzük, hogy az idei évben milyen újdonságokkal egészíthetjük ki eddigi kert- és növényszeretetünket.

1. Egyre több több növénnyel díszítjük otthonunkat

Mivel az emberek a pandémiának köszönhetően több időt töltenek otthon, egyre inkább kedvet éreznek a szobanövények bővítésére, szaporítására. Ezen növények termesztésekor érdemes figyelni az adott szoba fekvésére és klímájára, ennek megfelelően válasszuk kedvenceinknek optimális helyet. Egyre szélesebb körben hódítanak a buja, színes levelű vagy trópusi, egzotikus növények.

2. Konyhakerti növények termesztése

A járvány miatt az egyik legnagyobb kertészeti trend lesz. A saját termesztésű ételek nem csupán testi-lelki egészségünkre van jó hatással, hanem a családi együttlétek minőségét is javítja. Ha valakinek nincs kertje, vagy csak egy “zsebkendőnyi”, akkor bátran elkezdheti erkélyen, teraszon vagy éppen a tetőn.

3. Kiskertek kialakítása

Miután az idén is folytatódik a kényszerkarantén, egyre inkább nő a buja és zöld városi oázis létrehozásának vágya. Egy-egy zöld ligetet létrehozhatunk a lépcsőfordulóba, a lépcső alatt, társasház előtt, függőlegesen, dézsában, magaságyásban. Sok kreatív megoldás létezik, nézzünk utána.

4. Otthoni munkahely felvirágoztatása

Mivel sokan most otthonról dolgozunk, elengedhetetlen a kényelmes és igényes munkaterület. Virágoztassuk fel! Egy növényekkel teli környezet pozitív hatással lesz a teljesítményünkre és hangulatunkra egyaránt, ráadásul csökken a stresszfaktorunk is.

 5. Pozsgások iránti igény

Egyre jobban szeretjük ezeket is kis növényeket. Kompakt méretének, könnyen termeszthető és karbantartást nem igénylő természetének köszönhetően a pozsgás növények 2021-ben is a legfelkapottabb növénycsoport lesznek. Különösen csábítóvá teszi őket az, hogy különböző színűek, egyedi formájúak, és fantasztikus kompozíciókat készíthetünk belőlük.

6. Szárnyaló balkonkertészet

A balkonkertészet már felfutó ágban van, hiszen az elmúlt években egyre többen kertészkedtek erkélyen, teraszon. Ez a trend az idén is növekedni fog. Mivel az emberek kis lakásokban élnek, a növénytermesztéssel a lehető legjobban ki szeretnék használni a korlátozott helyet, ez pedig egy nagyszerű módja annak, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termesszünk vagy virágos teret alakítsunk ki.

7. Pihenősarkok virágokkal övezve

A lakáskultúra fejlődésével egyre inkább előtérbe kerül a pihenősarok harmonikus kialakítása, melynek egyik kiváló eszköze akár a teraszon, erkélyen vagy a szoba egyik sarkába fókuszált zöldövezet. Ezekre a helyekre a kedvenc virágainkat, növényeinket helyezve ideális környezetet teremthetünk a kikapcsolódásra.

8. Nő az online rendelhető növények száma

Mivel az emberek a pandémia miatt kerülik a fizikai érintkezést, az online kertészeti szolgáltatások megnyitják a lehetőségek kapuit, ahol növényeket és egyéb kertészeti tárgyakat vásárolhatunk anélkül, hogy bárhova elmennénk. A profi kertészetek szakmai tanácsokkal is ellátnak, ami nagyban segíti a sikeres növényápolást.

9. Szerelem lesz az ablakkertészet

Ha nagy ablakokkal rendelkező otthonban lakunk, akkor bátran eltervezhetjük a minikertünket az ablakpárkányon. Erre egyre nagyobb igény van, hiszen az emberek több zölddel szeretnék otthonukat dekorálni. A szobanövényeken kívül zöldségeket és fűszernövényeket is termeszthetünk az ablakban, a lehetőségek végtelenek!

10. Kreatív alkotások növekedése

A barkácsolással, a “csináld magad” akciókkal, különös megoldásokkal nem csak pénzt takarítunk meg, hanem sikerélményekkel is gazdagodunk. Ez minden bizonnyal trend lesz ebben az évben, hisz a “több” szabadidő ezirányba tereli az embereket. Mindazok, akik maguk terveznek és készítenek valamit, biztosak lehetnek benne, hogy egyedi darabbal díszítek kertjüket.

11. Több gyógynövényt termesztünk

2021-ben az érdeklődés fókuszába kerülnek az immunitást növelő növények, szuperélelmiszerek és a gyógynövények termesztése is, amelyek csökkentik a légzési problémákat, erősítik az immunrendszerünket és összességében jó hatással van az egészségünkre. Előtérbe kerül a tudatos, egészséges étkezés és ezzel együtt a gyógynövények otthoni termesztése.