MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A soványság és a fiatalság kultusza, a nők nagy tévedése

A soványság és a fiatalság kultusza, a nők nagy tévedése

hvg.hu

Tévedés, hogy a férfiaknak a vékony nők tetszenek a legjobban.

Az evolúcióval és a genetikával szembemenni csak egy határig lehet, így sokan akkor sem nyerik el a vágyott alakot, ha mindent tőlük telhetőt megtesznek azért.

A fiatal nők tekintélyes része meg van győződve arról, hogy egyedül a karcsú termet, a sovány testalkat teszi őket vonzóvá. Bizonyos fokig ezt tudományos kutatások is visszaigazolják: olyan vizsgálatokban, ahol a nők azonos arccal szerepeltek a fényképeken, a férfiak a vékony testalkatú, filigrán nőket hozzávetőleg 6-8 évvel fiatalabbnak tartották mind a normál, mind a túlsúlyos nőkhöz képest.

Bereczkei Tamás a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Pszichológiai Intézet Doktori Iskolájának vezetője. Évtizedek óta folytat evolúciós szemléletű kutatásokat például a párválasztás, a szülői gondoskodás, a jótékonyság területein. Elsősorban nemzetközi lapokban publikál.

A soványság és fiatalság kultuszát a média is erőteljesen hirdeti: az átlagosnál vékonyabb, a másodlagos nemi jellegekkel többnyire kevésbé „ellátott” nőket állít színre.

Lehetséges persze, hogy ez az imázs sokaknak kapóra jön, és talán nem csak a médiapiac szereplőinek. Vannak adatok arra, hogy a soványság – legalábbis a középosztálybeliek és a magasabb státusúak számára – a más nőkkel és férfiakkal folytatott vetélkedés eszköze, éspedig iskolázottságuk hangsúlyozása, szakmai előmenetelük és státusuk emelése céljából.

Ha a régebbi korokban a nők kövérsége mutatta családjuk jó anyagi helyzetét és magas társadalmi státusát, ma inkább a soványságuk jelzi, hogy előnyös társadalmi pozíciójukból adódóan igénybe tudják venni a testük karbantartásához szükséges eszközöket (tudnak sportolni, megfelelő étrendet követni, és van szabadidejük).