MENÜ
2020. május 28.
Emil, Csanád
Zöldségtermesztésbe vonhatók az elhagyott szénbányák

Zöldségtermesztésbe vonhatók az elhagyott szénbányák

agroinform.hu

Nem minden bánya alkalmas, de rengeteg potenciális földalatti termesztőhely van egy-egy város alatt.

A Nottingham Egyetem professzora szerint a nagyvárosok közelében az elhagyott bányákból és óvóhelyekből kialakított farmok hasznosan járulhatnának hozzá a lakosság zöldségellátásához.
Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint 1.500 elhagyott szénbánya van – amelyek egy részét elméletileg – a légvédelmi óvóhelyek egy részével együtt – hajtatott zöldségek termesztésére lehetne hasznosítani – írja a nottingham.ac.uk, angol hírportál.
A Nottingham Egyetem professzora, Saffa Riffat szerint a nagyvárosok közelében az elhagyott bányákból és óvóhelyekből kialakított farmok hasznosan járulhatnának hozzá a lakosság zöldségellátásához. A föld alatti termesztés jelentősen csökkenti a növények sérüléseit, valamint a vízfelhasználást, a környezet üvegházhatású gázokkal történő szennyezését és a szállítási költségeket, mivel az ilyen termőhelyeket a nagyvárások közelében lehet kialakítani. A világítást színes LED világítótestekkel oldják meg, amelyek képesek pótolni a fotoszintézishez szükséges napfény hiányát.

Ez a módszer jóval kisebb befektetést igényel, mint a vertikális farmoké, amelyeknek az építését a nagy üvegfelületek és a tartóoszlopok kialakítása tetemesen megdrágítja. A rendszert természetesen a világ más országaiban milliószámra elhagyott szénbányákban is alkalmazni lehet.

Yijun Yuan, kínai professzor máris jelentkezett Saffa Riffat-nél, és jelezte, hogy hajlandó társulni vele a angliai és a kínai elhagyott bányák hasznosítási projektjének kidolgozásában. Becslések szerint Kínában többek között 12.000 elhagyott szénbánya és egymilliárd köbméternyi légvédelmi alagút található.